Elokuva-arvostelut

Ihmeen vaisut ihmeneloset

Fantastic Four marssittaa valkokankaalle ihmenelosiksi kutsutun supersankarijoukon, joka esiintyi ensimmäisen kerran Marvel Comicsin julkaisemassa nimikkosarjassaan vuonna 1961. Sarjakuvien lisäksi ihmenelosten seikkailuista on tehty myös esimerkiksi tv-piirrettyjä ja videopelejä.

Hollywoodin ison rahan yritys siirtää Marvelin suosituimpiin ja pitkäikäisimpiin kuuluvat supersankarit valkokankaalle on näyttävillä tehosteilla ryyditetty tyhjänpäiväinen ja hengetön hurvittelu, jossa keskitytään lähinnä käymään läpi sitä, miten tavallisista tiedemiehistä sukeutui yliluonnollisilla kyvyillä siunattu sankarinelikko.

Työkeikalla olevat avaruustutkijat joutuvat keskelle kosmista myrskyä, jonka seurauksena yksi jos toinenkin huomaa itsessään jotain outoa. Joukon johtajatohtorista tulee venyvä kumiukko Herra Fantastinen ja hänen morsiamestaan Näkymätön tyttö.

Näpsäkän naistutkijan velipoika leimahtaa tarpeen vaatiessa palavaksi Liekiksi ja ryhmän jämäkkä astronautti muuttuu kivenkovaksi Möykyksi. Vastaansa oikeamieliset supersankarit saavat suuruudenhullun tohtori Doomin, josta on elokuvaversiossa tehty avaruustutkimushanketta rahoittava ahne pohatta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fantastic Four ei juurikaan erotu tyhjää toimintaa täyteen tupatusta lapsellisesta bulkkiviihteestä, jota nuorelle yleisölle suolletaan jatkuvalla vauhdilla. Elokuvan pääosan varastavat irrallisen oloisiksi jäävät efektien esittelykohtaukset, toimivalla ja mukaansa tempaavalla juonella ei näytä olevan suurtakaan väliä. Tarina on kyhätty kasaan köykäisesti ja henkilöhahmot ovat pelkkää pahvia.

Miksiköhän muuten elokuvan nimi on jätetty Suomessa englanninkieliseen asuunsa, vaikka Fantastic Four tunnetaan meillä entuudestaan Ihmenelosina ? Siksikö, että suomenkielisen nimen on ajateltu kuulostavan liian lapselliselta kovassa kilpailutilanteessa, jossa kolme peräkanaa teattereihin tuotua sarjakuviin perustuvaa elokuvaa kisaa lipputuloista? Mutta vaikka elokuvan nimi kuulostaisi kuinka raflaavalta, kesän viimeisin sarjisfilmatisointi jää auttamatta lajinsa vähäisimmäksi.

PÄIVI VALOTIE

• Fantastic Four . Ohjaaja Tim Story. (Julia 3 & Kinopalatsi 1)