Kulttuuri

Kotimainen satuelokuva lentää korkealle

TS/<br />Roni Haarakangas (vas.) ja Kari Ketonen elokuvassa Pelikaanimies.
TS/
Roni Haarakangas (vas.) ja Kari Ketonen elokuvassa Pelikaanimies.

Fantasiaelementtejä ja arkipäivän kokemusmaailmaa sekä hauskasti että koskettavasti yhdistelevän Pelikaanimiehen päähenkilöt ovat 10-vuotias poika Emil (Roni Haarakangas) ja uimarannalle tupsahtava pelikaani (Kari Ketonen), joka haluaa palavasti muuttua ihmiseksi. Uuteen kaupunkiin muuttanut yksinäinen avioerolapsi hoksaa, että outo miekkonen on oikeasti lintu, vaikka aikuiset luulevatkin vaatteisiin sonnustautunutta eläintä ihmiseksi.

Poika ja oopperan näyttämöapulaiseksi päätyvä kaunosieluinen pelikaani ystävystyvät, ja Emil alkaa koulia lintua ihmisten tavoille. Oppivaisen ja matkivaisen pelikaanin tutustuminen ihmisten maailmaan ja ihmisyyteen käy musiikin ja tanssin lisäksi muiden taiteiden, kuten kirjallisuuden ja elokuvan, kautta. Emilin opettaessa lintua joutuu katsojakin miettimään sitä, mistä ihmiselon ihanuudessa ja kurjuudessa on perimmiltään kyse.

Sydämellä tehty

Lastenelokuvia ja tv-tuotantoja jo 1970-luvulta lähtien tehneen käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Liisa Helmisen ohjaama Pelikaanimies on kulttuurisia arvoja korostava, sydämellä tehty ja taiten toteutettu kokoperheen elokuva, joka pohjaa Leena Krohnin kirjaan Ihmisen vaatteissa .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hienon kirjan filmille päätyneestä muunnelmasta näkyy ja kuuluu tekijätiimiin kuuluneiden nimekkäiden ammattilaisten kädenjälki. Aki Kaurismäen luottokuvaajana tunnetun Timo Salmisen kuvaus on komeaa, oopperan ja baletin parissa liikkuvan elokuvan koreografioista vastaa Jorma Uotinen ja musiikista Tuomas Kantelinen. Taustajoukoissa on mukana myös multimediataiteilija Marita Liulia, vaikka digitaaliset kikkailut eivät kuulukaan yhtään oleellisesti Pelikaanimieheen .

Pelikaanin metamorfoosi linnusta ihmiseksi on toteutettu ilman digitekniikkaa ja efektejä, kaikkiaankin fantasia lähtee lentoon itse tarinasta eikä tehosteista ja ylöspanosta.

Tekijät luottavat viisaasti katsojien kuvittelukykyyn ja illuusioon, joka saadaan aikaan aivan perinteisilläkin elokuvakerronnan keinoilla ja pelikaanimiestä esittävän Kari Ketosen hienovaraisella ja riemastuttavan lintumaisella ruumiinkielellä.

Taidonnäyte

Pojan ja pelikaanin ystävyydestä kertova satu käsittelee ilmeisimmillään lapsen kehittämiä selviytymiskeinoja perheen muuttuneessa elämäntilanteessa. Kun Emil tutustuu naapurin Elsaan ja ystävyys tytön kanssa syvenee, joutaa mielikuvitusystävä Herra Lintu väistymään takaisin omaan maailmaansa.

Monilla merkitystasoilla liikkuvan Pelikaanimiehen teemat, kuten erilaisuuden hyväksyminen, lasten ja aikuisten maailmojen erot yhtälailla kuin ihmisen ja eläimen erot, luonnonsuojelu ja ihmisenä olon peruskysymykset, ovat sen verran suuria, että niiden ujuttaminen mukaan lastenelokuvaan näinkin sujuvasti ja alleviivaamattomasti on taidonnäyte sinänsä.

Elokuva ei tuputa teemojaan ja väännä sanottavaansa rautalangasta, vaan tarinaa voi katsoa monella tavalla ja monista lähtökohdista.

Kunnianhimoisesti toteutetun kotimaisen satufilmin erityinen ansio on siinä, että elokuva ei aliarvioi yleisöään - olipa sitten kyse lapsista tai aikuisista - ja se on kulttuurisine viittauksineen ja lähtökohtineen henkevä ja silti myös aivan hurjan hauska teos.

PÄIVI VALOTIE

• Pelikaanimies . Ohjaaja Liisa Helminen. (Julia 3, Kinopalatsi 1 & 3)