Kulttuuri

Perhosvaikutus

Epätasaisesti toteutetun, lähinnä jännäriksi luonnehdittavan Perhosvaikutuksen perusidea on tuttu monista tieteiselokuvista: pienikin teko tai tapahtuma voi ratkaisevasti määrätä tulevaisuutta, johon vaikuttaakseen on puolestaan päästävä muuttamaan mennyttä.

Elokuvan alku näyttää hetken aikaa varsin kiinnostavalta, mutta tiheätunnelmainen ja ahdistava lapsuuskuvaus muuttuu ennen pitkää omassa tolkuttomuudessaan kompuroivaksi kaaosteorian tutkiskeluksi, joka on ahdettu tupaten täyteen yliluonnollisia elementtejä ja aikaparadoksilla leikittelyä.

Päähenkilö on muistikatkoksista kärsivä opiskelijapoika Evan (Ashton Kutcher), joka huomaa perineensä hulluksi luokitellun isänsä kyvyn siirtyä omaan menneisyyteensä. Aikakoneen virkaa toimittavat pojan lapsena kirjoittamat päiväkirjat. Kun lapsuuden traumaattiset tapahtumat vaivaavat nuorukaista, hän päättää korjata omaan ja ystäviensä nykyisyyteen vaikuttavat vanhat hirveydet.

Hyvä yritys menee tietenkin harakoille, sillä yhden asian muuttaminen menneisyydessä johtaa uudenlaiseen tulevaisuusvaihtoehtoon, jossa jollekulle keskushenkilöistä käy kuitenkin huonosti. Kun Evan pistetään toistuvasti menneisyyteen muuttamaan milloin mitäkin tapahtumaketjun osasta, alkaa elokuva pyöriä pahasti samoilla urilla ja kokonaisuus käy rasittavan epäloogiseksi, vaikka loppuratkaisua väännetään aivan rautalankamallin tasolla.

PÄIVI VALOTIE

Perhosvaikutus . Ohjaajat Eric Bress & J. Mackye Gruber. (Julia 2)