Elokuva-arvostelut

Van Helsing

Stephen Sommersin käsikirjoittama ja ohjaama Van Helsing on vieläkin tökerömpi rymistely kuin tekijänsä edelliset hengentuotteet, muutaman vuoden takaiset ääliömäiset Muumio -seikkailut. Efektihurjastelu on tehty digitehosteista tinkimättä, mutta varsinaisesta sisällöstä on turha puhuakaan.

Elokuva ahtaa surutta yhteen liudan klassisista kauhutarinoista tuttuja hirviöitä sekä viittauksia lukuisiin seikkailu- ja toimintafilmeihin. Itseoikeutetut keskushahmot ovat kreivi Dracula ja niin ikään alkuperäisestä Bram Stokerin romaanista lainattu elokuvan nimihenkilö.

Sivuosissa vilahtelevat ihmissudet, tohtori Jekyll ja herra Hyde ynnä Frankensteinin hirviö. Van Helsing jahtaa arkkivihollistaan apunaan simpsakka kaunotar. Vakavan sankarin koomisen side-kickin osasta huolehtii keksintöjä rustaava munkki, joka tarjoaa vampyyrintappajalle valikoiman jamesbondimaisia vempeleitä.

Postmoderni kierrätys on nykyään kokenut jo sellaisen inflaation, että intertekstuaaliset koukut jaksavat harvoin huvittaa lainoja ryöstöviljelevissä viihde-elokuvissa. Toimivan parodian tekeminen vaatisi tolkkua ja lahjakkuutta, joka näyttää edelleen puuttuvan Sommersin kaltaiselta tunarilta.

PÄIVI VALOTIE

• Van Helsing . Ohjaaja Stephen Sommers. (Julia 1 & Kinopalatsi 1).

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit