Saiturin joulu

Moneen otteeseen suomennettu ja useammallakin nimellä tunnettu Charles Dickensin (1812-1870) joulukertomus Jouluilta on yksi anglosaksisen kulttuuripiirin rakastetuimpia tarinoita, jonka pohjalta on myös tehty lukuisia filmatisointeja aina elokuvan mykkäkaudelta lähtien.

Eurooppalaisena yhteistuotantona toteutettu piirroselokuva Saiturin joulu kertoo jälleen kerran kylmäsydämisestä koronkiskojasta ja piittaamattomasta saiturista, Ebenezer Scroogesta, jolle kolme joulun henkeä antaa opetuksen. Välillä hyvinkin synkeissä sävyissä liikkuvan elokuvan dubbaaminen suomeksi tuntuu turhalta, kysehän ei ole mistään yltiöherttaisesta alle kouluikäisten valtavirtapiirretystä.

Dickensin sentimentaalinen kertomus pyrki nostamaan esiin oman aikansa yhteiskunnallisia epäkohtia ja herättelemään myötätuntoa kovaonnisia ja köyhiä kohtaan. Moniin uusiin jenkkianimaatioihin verrattuna Saiturin joulussa viehättää se, että elokuvasta puuttuu turhanaikainen siirappisuus. Vaikka tarinaa onkin elokuvassa muunneltu, on siinä edelleen jäljellä alkuperäisen joulusadun henkeä.

Piirrosfilmin toteutus on puolestaan harmillisen hengetön, lähinnä lattean tv-piirretyn tasoa. Kokonaisuus näyttää kovin kuivakkaalta eikä valkokankaalla nähdä juurikaan häikäisevää animointia. Visuaalisesti vaisu piirrosjälki toimisikin vähintään yhtä hyvin pienestä ruudusta katsottuna, sisältö kun itsessään jaksaa kuitenkin kantaa pitkälle.

PÄIVI VALOTIE

ELOKUVAT

• Saiturin joulu . Ohjaaja Jimmy T. Murakami. (Kinopalatsi 9)