Elokuva-arvostelut

Veronica Guerin - toimittaja henkeen ja vereen

Veronica Guerin on tositapahtumien pohjalta dramatisoitu elokuva irlantilaisesta toimittajasta, joka oli jo aiemmin herättänyt närää ja kerännyt mainetta paljastaessaan lehtiartikkeleissaan sekä politiikan että kirkon piirissä tapahtuneita väärinkäytöksiä ja rötöksiä.

Dublinilaisessa sanomalehdessä työskennelleen sinnikkään naisen kohtaloksi koitui kaupungissa räjähtäneen huumeongelman juurien selvittely. Aineiden kauppaa hallitsevat huumeparonit murhauttivat Guerinin vuonna 1996. Irlantilaista yhteiskuntaa järkyttänyt tapahtuma johti aikanaan jopa lakimuutoksiin, joiden avulla rikollisuutta saatiinkin kitkettyä.

Päättäväisesti vääryyksiä vastaan taistelleen Guerinin elämässä, teoissa ja traagisessa kuolemassa on kieltämättä ajankohtaista ainesta ja koskettavaa potentiaalia elokuvaan, ajateltiinpa sitten kuukauden takaista ulkoministerin murhaa Ruotsissa tai sitä, että viime vuosien aikana toimittajien uhkailut, kaappaukset ja tapot käyneet yhä yleisemmiksi erityisesti levottomilla alueilla ja sotatantereilla.

Onkin siis hirveän harmillista, että elokuvan tekijät hukkaavat aiheensa mahdollisuudet täysin. Jerry Bruckheimerin tuottama ja Joel Schumacherin ohjaama pönäkkä kokonaisuus on latistettu yksioikoisen sisäsiistiksi sankaritarinaksi, joka ei liikuta henkilökuvauksellaan eikä toimi universaalina muistutuksena yhteiskuntarauhan hauraudesta ja hyvinvoinnin surkeasta kääntöpuolesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veronica Guerin on paisuteltu ja pateettinen melodraama, joka lipsahtaa kiusallisen lähelle henkilöpalvontaa ylentäessään nimihenkilönsä täydelliseksi marttyyriksi. Samalla tarinan sankaritar jää tylsistyttävän yksiulotteiseksi ja kaavamaiseksi hahmoksi, jota ei pelasta edes osaava ja karismaattinen Cate Blanchett.

PÄIVI VALOTIE

Veronica Guerin. Ohjaaja Joel Schumacher. (Kinopalatsi 3)

Veronica Guerinin roolissa Cate Blanchett joutuu tyytymään kaavamaiseksi sankarittareksi.