Italian Job

Suuresta kultakaappauksesta ja sen jälkeisestä rosvojoukon välienselvittelystä kertova Italian Job on mitäänsanomaton uusversio vuoden 1969 samannimisestä brittielokuvasta, jota on Suomessa esitetty nimellä Riehakas ryöstö .

Vanhalle veijarikomedialle ja sen henkilöhahmoille leimansa antaneet 1960-lukulainen kepeä poppishenki ja itsetietoinen coolius puuttuvat uudelleenfilmatisoinnista. Hollywoodilaiseksi purkkajännäriksi päivitetty Italian Job on vaisua rutiiniviihdettä, jonka konservatiivinen ajatusmaailma, arvattavat juonikuviot ja tavanomainen toteutus maistuvat väljähtyneiltä jo alkuunsa.

Venetsiasta
Los Angelesiin

Italiassa, tarkemmin sanottuna Venetsiassa, viivytään tarinan alussa sen verran, että ehditään anastaa kassakaapillinen kultaharkkoja. Mukana ovat täydelliseen ryöstöön tarvittavat tietotekniikkanörtti, räjähdeasiantuntija, rämäpäinen autokuski, kassakaappiekspertti ja joukkoa johtava porukan aivot - ja tämän keskeisen sankarin vastaparina vähemmän lahjakas ja kateellinen petturi.

Huipputekniikkaa käyttävien ammattivarkaiden kurinalainen keikka siis menee pieleen, kun yksi ryhmän jäsenistä ryövää kullan itselleen. Tämän jälkeen siirrytäänkin Los Angelesiin, jossa näppejään nuolemaan jääneet roistot alkavat jahdata jengin juudasta.

Yksiulotteisia
stereotyyppejä

Vaikka tarinan keskiössä puuhaakin isompi joukko suhteellisen tasavahvoja henkilöhahmoja, ei elokuvan tekijöitä näytä juurikaan kiinnostavan saada aikaan toimivaa ryhmädynamiikkaa, joka voisi vielä pelastaa vanhoille ideoille ja kaavamaisuuksille rakentuvan jännärin. Keskushenkilöt jäävät yksiulotteisiksi stereotyypeiksi, jotka eivät kehity tarinan aikana mihinkään suuntaan.

Näyttelijäkaartissa on mukana Hollywoodin nuoremman polven osaavia ammattilaisia, kuten Mark Wahlberg kunniallisena herrasmiesrosmona ja Edward Norton kierona petturina. Sinänsä karismaattiset näyttelijät eivät riitä kannattelemaan kokonaisuutta, sen verran latteiksi ja ilmeisiksi heidän hahmonsa ja keskinäinen suhteensa on kirjoitettu.

PÄIVI VALOTIE

Italian Job . Ohjaaja F. Gary Gray. (Julia 4 & Kinopalatsi 6)