Isi hoitaa: Mies lastenvahtina käy
komedian kummajaiseksi

Eddie Murphylle räätälöity kokoperheen elokuva Isi hoitaa on yritys laajentaa toiminta- ja teinikomedioista tutun koomikon repertuaaria uusille urille. Murphyn likilaskuiseksi kääntyneen uran pelastajaksi söpöstelevästä ja hämmästyttävän vanhanaikaisesta komediasta ei kuitenkaan ole.

Murphy esittää työlleen elävää mainosmiestä, joka saa yhtäkkiä potkut. Lastenhoitoon täysin tottumaton tumpelo pakotetaankin äkkiseltään koti-isäksi. Bisnesmies on kuitenkin bisnesmies, joka keksii perustaa parin kaverinsa kanssa samoilla vaivoilla päiväkodin isommallekin lapsilaumalle.

Kun kotitaloustyöt alkavat sujua, päästään kisaamaan siitä, kuka hoitaakaan sekä omat että vieraat mukulat parhaiten. Hienostoeskarin kamala johtajatar kun on varsinainen fasisti, joka ei katso hyvällä herrojen menestyvää päivähoitolaa, jossa nappulat saavat leikkiä ja rellestää sydämensä kyllyydestä.

Umpikuluneille asetelmille perustuva tusinakomedia olettaa, että lapsia hoitavissa miehissä ja joukossa pikkuvanhoja joskin pottaongelmaisia riiviöitä olisi ainesta kannattelemaan kokonaista elokuvaa. Eipä vain juurikaan ole, eivät näin yksioikoisen kliseisiksi rakennetut roolihahmot jaksa sen paremmin huvittaa kuin kiinnostaa.

Roolinvaihdosleikittelyä, jossa mies joutuu niin kutsuttuihin naisten hommiin, ja jopa vaatteisiin, on nähty vuosikymmenten saatossa filmihupailuissa niin moneen kertaan, että aiheesta on vaikea vääntää vähänkään raikasta lopputulosta. Varsinkaan, jos aihetta ei uskalleta karnevalisoida reippaalla otteella raisuksi parodiaksi vaan tyydytään pelkkään pikkusievään hymistelyyn.

Isi hoitaa -elokuva tukeutuu kyseenalaistamatta konservatiiviseen ajatukseen siitä, että lastenhoito on luonnostaan naisten työtä ja että mies samassa puuhassa on jotain aivan erityislaatuista. Ei mene läpi, ajatushan on aivan aikansa elänyt! Ja siltä tuntuu itse elokuvakin, koska parhaimmillaan valkokankaan fiktiot onnistuvat jotenkin kiinnittymään omaan aikaansa ja ympäröivään todellisuuteen.

PÄIVI VALOTIE

Isi hoitaa . Ohjaaja Steve Carr (Kinopalatsi 7)