Kulttuuri

Vihreänä vihasta

Menneisyytensä vaivaama tiedemies muuttuu vihastuessaan vihreäksi jättiläiseksi.
Menneisyytensä vaivaama tiedemies muuttuu vihastuessaan vihreäksi jättiläiseksi.

Digitaalisten tehosteiden houkuttelemina Hollywoodin kassamenestykset perustuvat tänään jo useammin sarjakuviin kuin kirjoihin. Teknisen kehityksen kiihdyttämä muoti osui sikäli huonoon saumaan, että nykyisin kaikkien filmien pitää pyrkiä elämää suuremmiksi fantasioiksi tuottaakseen osakkailleen tarpeeksi mainetta ja mammonaa.

Kioskiviihde taas pääsisi paremmin edukseen pienimuotoisemmissa kehyksissä, mutta vanhojen B-filmien jälkeläisiä ei kukaan suostu enää levittämään teatteriverkostoja pitkin. Television täytteeksi suunnitellut elokuvat huomaa heti huonosta laadusta.

Ang Leen ohjaama Hulk on oikea malliesimerkki näistä taikinaansa tukehtuvista spektaakkeleista. Marvel-kustantamon 1960-luvun alussa lanseeraamasta sarjasta muokatussa filmissä tavoitellaan toki onnistuneesti graafista ilmettä tyylikkäillä kuvasommitteluilla ja siirtymillä, mutta simppeli tarina ei anna katetta yritykselle syventää aineistoa haluttuihin filosofisiin sfääreihin. Ripeän johdannon jälkeen elokuva jämähtää tyhjää jauhaviin keskusteluihin päähenkilöidensä tutkimuksista, syntyperästä ja lapsuuden traumoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Runsaasti yli kahteen tuntiin venytetystä raskasliikkeisestä toimintatömistelystä puuttuvat sekä keventävä huumori että naseva näkemyksellisyys temmatakseen katsojat estoitta mukaansa.

Elokuva kertoo geenitutkimuksen parissa työskentelevästä, menneisyytensä vaivaamasta tiedemiehestä, jonka puuhia kohtaan armeija osoittaa outoa kiinnostusta. Vihastuessaan kiltistä miekkosesta sukeutuu vihreä, pitkin maita ja mantuja pomppiva jättiläinen Hulk. Hahmo on totista taustaansa vasten tahattoman koominen mörökölli verrattuna muihin Marvelin luomiin elokuvasankareihin.

Hulkista vastaa kolme käsikirjoittajaa ja neljä tuotantopäällikköä, joten ohjaajan käsialaa lopputuloksesta lienee turha hakea. Ang Lee on vain myynyt nimensä brändiksi kulttuuritietoisia aikuiskuluttajia varten, että he voisivat tästä kaupallisesta krääsästä muka vihkiytyneellä taidolla ja valmiiksi viritetyllä ymmärryksellä penkoa esiin myös lapsenmielisiltä kätkettyjä kultajyviä.

TAPANI MASKULA

Hulk. Ohjaaja Ang Lee. (Julia 1 & Kinopalatsi 1).