Elokuva-arvostelut

Ring - Video kylvää kuolemaa

Kuluneita shokkiefektejä ja umpituttuja kliseitä vilisevät teini-kauhu-elokuvat hallitsevat kauhugenreä siinä määrin, että jokainen yritys irtaantua lajityyppiä nykyään niin raskauttavista kaavoista asettaa odotukset korkealle.

Sitä suurempi pettymys on, kun kauhutarinaan ladatut kunnianhimoiset lähtökohdat vesittyvätkin toistuvaksi jaaritteluksi ja turhauttavan tyhjänpäiväiseksi lopputulokseksi, vaikkei pintapuolisen tyylikkyytensä säilyttävä elokuva sortuisikaan kierrättämään lahtausfarssien kuvastoa. Näin käy elokuvalle Ring.

Japanilaisen Ringu -elokuvan (1998) amerikkalaisen uudelleen-filmatisoinnin keskushenkilö on näpäkkä toimittaja Rachel Keller (Naomi Watts), joka alkaa selvittää teini-ikäisen sukulaistyttönsä äkkinäistä ja kauhistuttavaa kuolemaa.

Nainen löytää siskontyttönsä näkemän videokasetin, joka tappaa katsojansa viikko katselun jälkeen. Rachelin tutkimukset muuttuvat varsinaiseksi kilpajuoksuksi kuoleman kanssa, kun sekä hän itse että myös samaan liemeen joutuvat naisen ex-siippa ja pikkupoika katsovat nauhoituksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun viikko sitten ensi-iltansa saanut Danny Boylen zombikauhuilu 28 päivää myöhemmin onnistui, osittaisista heikkouksistaan ja epä-loogisuuksistaan huolimatta, pitämään katsojansa otteessaan, ei Gore Verbinskin ohjaama Ring kanna alkuaan pidemmälle.

Kuolemaa kylvävän videokasetin ympärille rakennettu mysteeri osoittautuu ennen pitkää järjen hiventäkään vailla olevaksi puuroksi, jossa elokuvan sisäisen maailman epä-uskottavuus nakertaa pohjan pois koko tarinalta.

Ei sillä, etteikö kelpo kauhuun ja sen kokemiseen kuuluisikin juuri se, ettei katsoja pysty järkeistämään kaikkea näkemäänsä. Tapahtumien tietty selittämättömyys ja hämäykset kuuluvat lajityypin ominaispiirteisiin, mutta valkokankaalle heijastettu tarinamaailma kaipaisi kuitenkin edes omalla sisäisellä logiikallaan toimivaa johdonmukaisuutta.

Ringin kohdalla onkin kaikkein piinallisinta huomata, että ehdottoman vakavissaan tehty yritys tiivistunnelmaisesta psykologisesta pelottelusta muodostuu ammottavan aukkoiseksi kokonaisuudeksi. Asiaa ei paranna yhtään henkilöhahmojen pahvisuus ja se, että tappajavideokin teknologiapelkojen ilmentäjänä tuntuu kovin 1980-lukulaiselta ja vanhahtavalta idealta.

PÄIVI VALOTIE

Ring. Ohjaaja Gore Verbinski. (Julia 1 & Kinopalatsi 1)