Näyttelyarvostelut

Pehmeät arvot tapetilla

Petra Heikkilä: Hyvien tähtien alla
Petra Heikkilä: Hyvien tähtien alla

• Naivistien yhteisnäyttely, Galleria Raya, (Kaskenkatu 2), 23.12. saakka.

Galleria Rayassa esittäytyy samanaikaisesti yhdeksän naivistista taiteilijaa: kuvataiteilijat Petra Heikkilä, Paula Ikäheimo, Raija Nokkala, Vesa Sarenko, Matti Laine, Sergei Arhipov, Reijo Kivijärvi, Sirkka Koivula sekä Katja Mesikämmen. Näyttelyn kantavana teemana on lapsenmielisyys, huumori ja sydämellisyys. Teoksia on esillä kaiken kaikkiaan lähemmäksi kuuttakymmentä, mutta ne mahtuvat kaikki tilaan pienen kokonsa ansiosta.

Naivismilla tarkoitetaan taidesuuntausta, joka muistuttaa usein amatöörien tai lasten tekemää taidetta. Monet taiteilijoista ovatkin itseoppineita. Naivisteille on tärkeää pyrkiä omaehtoiseen yksinkertaisuuteen ja vilpittömyyteen taiteessaan.

Naivismissa ei myöskään seurata taidekoulujen perinteisiä oppeja, esimerkiksi perspektiivisääntöjä tai mittasuhteita. Yksityiskohtien tarkkailu sen sijaan saa keskeisen roolin teoksissa.

Monet näyttelyn taiteilijoista kuuluvat maamme naivistien eturintamaan ja esimerkiksi Heikkilä, Nokkala, Sarenko, Laine, Kivijärvi, Mesikämmen ja Koivula ovat olleet vuosia mukana tunnetussa Naivistit Iittalassa -näyttelyssä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rayassa näyttäytyvä taiteilijaryhmä koostuu hyvin erilaisista ja eritasoisista taiteilijoista. Aiheina ovat esimerkiksi eläimet, luonto ja ihmisyys. Maalaustekniikassa ja -tyylissä löytyy suuria eroja. Jotkut ovat ammattimaisempia kuin toiset. Toisaalta, tietty amatöörimäisyys myös kuuluu naivismiin. Kuitenkaan toritaide-vaikutukselta ei vältytä kokonaan.

Petra Heikkilän teokset lukeutuvat mielestäni näyttelyn parhaimmistoon. Heikkilä on kuvataideuransa lisäksi myös julkaissut lukuisia lastenkirjoja, ja tämän näkyy hänen kuvataiteessaankin. Heikkilän eläinaiheiset maalaukset muistuttavat kuvituksia ja ne ovat lapsenomaismaisen lämpimiä. Erityisesti teos Hyvien tähtien alla jäi mieleeni. Kyseisessä maalauksessa on kaksi jänistä lähikuvassa, emo ja pentu. Tausta on polttavan punainen ja jänisten silmät hehkuvat hiilen mustina. Ilmaisu on hyvin maalauksellinen ja vähäeleinen.

Sirkka Koivulan teoksissa taas kuvataan kesäistä luontoa. Koivulan maalauksissa kasvit kiemurtelevat ornamenttimaisesti. Teokset ovat hyvin pienikokoisia, niin kuin on myös pensselinjälki. Koivulan maisematöissä on tunnelma leppoisa ja välitön.

Katja Mesikämmenen ilmaisu lukeutuu taas toiseen ääripäähän. Mesikämmenen teokset ovat kollaaseja, joissa on kuvattu lukuisia eri eläimiä eri maisemissa. Lopputulos on sekava ja väreissä olisi toivomisen varaa.