Kulttuuri

Liksom ja Haapaniemi tekivät samuraitarinan lapsille

Vaikka Rosa Liksomin kirjoittama ja Klaus Haapaniemen kuvittama samuraitarina Neko (WSOY) onkin lapsille suunnattu seikkailukertomus, siinä ei pyritä välttelemään kärsimyksestä tai kuolemasta kertomista.

– Kuolema on tabu, jota ei osata käsitellä. Kirjassa jotkut hahmot kuolevat ja niitä surraan, mutta sen jälkeen mennään aina eteenpäin. Kuolema pitäisi käsittää osaksi elämää eikä niin, että jokainen sen kohdannut joutuu viideksi vuodeksi kriisiterapiaan, Liksom sanoo.

Kirjan päähenkilö Neko on oikeamielinen samurai, joka on suojellut Okun kylän asukkaita julmaa läänitysherra Toranagaa vastaan. Toranaga ei tästä pidä vaan lähettää miehensä surmaamaan Nekon. Tämä kuitenkin onnistuu pakenemaan, päätyy mystikkomunkkien luostariin oppimaan ninjaksi ja palaa kostamaan läänitysherralle.

Liksom toivoo, että vanhemmat lukisivat kirjaa lapsille ääneen. Tällöin lapset voivat yhdessä aikuisten kanssa pysähtyä pohtimaan kirjan tärkeitä teemoja, kuten ahneutta ja kohtuuttomuutta ja toisaalta myös solidaarisuutta ja yhteisöllisyyttä.