Young on nuorimpia Moskovan kuuluisaan balettiakatemiaan koskaan hyväksyttyjä ulkomaalaisia

11-vuotias suomalaistyttö Bolshoihin

Kristina Young (kesk.) onnistui erottumaan edukseen Bolshoin 170 kesäkurssilaisen joukosta ja sai syksyllä kutsun Moskovan maineikkaaseen balettiakatemiaan.
Kristina Young (kesk.) onnistui erottumaan edukseen Bolshoin 170 kesäkurssilaisen joukosta ja sai syksyllä kutsun Moskovan maineikkaaseen balettiakatemiaan.

Turun Sanomat, New York

MIRVA LEMPIÄINEN

Satubaletti kuuluu monen tytön lapsuuteen, mutta sinne se yleensä jääkin. Näin ei kuitenkaan käynyt 11-vuotiaalle Kristina Youngille, joka hyväksyttiin tänä syksynä opiskelemaan Bolshoi-teatterin maineikkaaseen balettiakatemiaan Moskovaan.

Young aloitti opiskelut koulussa marraskuussa, jolloin hänestä tuli vuonna 1773 perustetun akatemian historian nuorin suomalaisopiskelija ja yksi kaikkien aikojen nuorimmista ulkomaalaisista.

Helsinkiläissyntyisen Youngin tie Moskovaan kulki New Yorkin kautta, minne hänen perheensä muutti äidin opintojen vuoksi tytön ollessa 7-vuotias. Hän jatkoi Isossa Omenassa balettiopintojaan, jotka oli aloittanut 3-vuotiaana Helsingin tanssiopistossa. Young ehti opiskella myös Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksen valmistavassa koulutuksessa pari vuotta.

– Minä vain päätin, että haluan balettitanssijaksi. En niinkään ajatellut, että tulisiko minusta lääkäri vai tanssija, miettii Young elämänsä kulkua.

Ovet Bolshoihin avautuivat nuorelle ballerinalle, kun hän pääsi osallistumaan Connecticutissa järjestetylle kuuden viikon intensiivikurssille viime kesänä läpäistyään talvella alkukarsinnat. Kesäleiriä edelsi hurja harjoitteluputki, johon lisähaastetta toi vaihtaminen ranskalaisesta balettitekniikasta venäläiseen.

Noin 170 kurssilaisesta kolmelle tarjottiin lopulta koulupaikkaa Moskovan 750 opiskelijan opinahjosta. Tieto hyväksymisestä oli suuri yllätys niin Youngille kuin hänen äidilleenkin, Tuula Mouhu-Youngille.

– Ihmettelimme, miksi juuri pikku-Kristina pääsi ja monet häntä paljon pidemmälle ehtineet eivät. Sitten selvisi, että kaikki valitut opiskelijat olivat kaksi vuotta biologista ikäänsä edellä baletissa, Mouhu-Young kertoo.

Young muutti Moskovaan marraskuun alussa äitinsä kanssa, sillä alle 13-vuotiaat eivät saa vielä asua itsenäisesti koulun asuntolassa. Kaksikko löysi mukavan asunnon aivan koulun vierestä, ja muutenkin kaikki on Mouhu-Youngin mukaan alkanut oikein hyvissä merkeissä.

Tiukka koulutus sisältää puolentoista tunnin päivittäisen venäjän kielen opiskelun ja klassisen baletin lisäksi muun muassa repertuaaria, karakteeritanssia ja historiallista tanssia. Young laitettiin tavanomaisuudesta poiketen suoraan kansainvälistä vaativampaan venäläiseen ryhmään, vieläpä 13-vuotiaiden joukkoon.

Opettajakseen innokas tanssijanalku sai Natalia Igorevnan, joka on Mouhu-Youngin kuuleman mukaan koulun vanhin ja arvostetuin opettaja, joskin samalla tiukin.

– Tietysti Kristina oli odottanut korkeatasoista opetusta, mutta siitä huolimatta oli pienoinen yllätys, että se oli niin paljon tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa kuin esimerkiksi New Yorkissa. Täydellistä suoritusta odotetaan koko ajan, hän lisää.

Youngin kiinalais-uusseelantilainen isä Eugene jäi Manhattanille pitämään kansainvälisen perheen kotia pystyssä.

– Meille se oli oikeastaan hirveän helppo valinta siinä mielessä, että minun työni on sellaista, että voin tehdä sitä ihan missä vain, kertoo Mouhu-Young, joka työstää tällä hetkellä väitöskirjaa maailmankauppajärjestö WTO:n oikeusjärjestelmästä.

Helsingissä ja Turussa aikaisemmin muun muassa väiteoikeutta ja EU-oikeutta luennoinut Mouhu-Young haaveilee professuurista esimerkiksi jossakin suomalaisessa yliopistossa, varsinkin jos tyttären Moskovan reissu venähtää usean vuoden mittaiseksi. Sitä kun ei voi vielä tietää.

– He tarjoavat ulkomaalaisille aina yhden vuoden sopimusta ensin. Ensi keväänä, kun läpäisee kevätkokeen, niin sitten pääsee jatkamaan. Joka vuosi aina ollaan veitsen terällä, hän kertoo.

– Mahdollisuus ulos pääsemiseen on aina paljon suurempi kuin sisään pääsemiseen.

Bolshoita pidetään yhtenä maailman parhaimmista balettikouluista, ja siellä opiskelee tällä hetkellä 95 ulkomaalaista. Näistä suurin osa on teini-ikäisiä tai nuoria aikuisia.

Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksen rehtori Hannele Niiranen iloitsee entisen oppilaansa saavutuksista. Hänen mukaansa pärjääminen kansainvälisessä valintakokeessa on aina suuri onnistuminen.

– Kristina oli balettioppilaitoksessa oppilaana valitettavasti vain lyhyen aikaa, mutta kipinä oli olemassa, hän muistelee.

Bolshoin ammattiin valmistavassa koulutuksessa opiskelee tänä vuonna Niirasen tietojen mukaan kaksi suomalaista, Tuukka Piitulainen ja Pauliina Pakarinen. Kummatkin ovat oopperan balettioppilaitoksen kasvatteja.

Youngilla itsellään on selkeät tavoitteet Bolshoin uralleen ja muutenkin tulevaisuudelle.

– Haluaisin valmistua sieltä kyllä, se olisi hyvä. Toivottavasti tanssisin niiden teatterissa vähän aikaa, ja sitten vaikka tulisin ABT:hen (American Ballet Theatre New Yorkissa) vähän vanhempana, hän pohtii.

Eniten Young kertoo toivovansa, että opettajat Moskovassa yrittäisivät vilpittömästi auttaa, eivätkä olisi vain lukukausimaksujen perään, niin kuin hänen mukaansa joissakin amerikkalaiskouluissa.

Mikään erityisen edullinen koulu Bolshoi ei ole noin 1 100 euron kuukausimaksullaan. Youngin perhe onkin viime aikoina miettinyt ankarasti, mistä apurahoja voisi hakea kun kyseessä on näin nuori opiskelija. Säätiöt myöntävät heikosti tukea perusopetukseen, eikä opintotukeakaan myönnetä ala-asteikäisille.

– Tavallaan on upea juttu että on nuorin, mutta juuri nuoresta iästä johtuen rahoitustiet ovat yhtäkkiä tukossa, Mouhu-Young harmittelee.

Koulutuksen hinnasta huolimatta vanhemmat päättivät, että balettiin kannattaa nyt panostaa.

– Mielestämme vanhempien tehtävänä on antaa mahdollisuuksia, mutta ei sanoa, että tämä on sitä mitä sinun täytyy tehdä, kertoo Mouhu-Young, joka alunperin toivoi tyttärestään musiikin ammattilaista.

Uuteen maahan muuton ja erittäin vaativan koulun aloittamisen voisi kuvitella aiheuttavan aikamoisia paineita nuorelle tanssijalle. Young pitää kuitenkin päänsä kylmänä, ja sanoo että uusista haasteista selvitään siinä missä vanhoistakin on selvitty.

– Herää aamulla vain joka päivä ja tekee sen päivän sitten. Seuraava päivä tulee perään, hän tuumaa rauhallisesti.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.