Kulttuuri

Shakespearen kuoleman 400-vuotispäivää juhlitaan suuresti

Britanniassa muistetaan monin tavoin myös runoilijana mainetta niittänyttä kuuluisuutta. Zumawire/Stephen Chung
Britanniassa muistetaan monin tavoin myös runoilijana mainetta niittänyttä kuuluisuutta. Zumawire/Stephen Chung

Näytelmäkirjailija William Shakespearen kuoleman 400-vuotispäivää juhlittiin lauantaina näyttävästi sekä Britanniassa että muualla maailmassa. Lontoossa vieraileva Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama piipahti aamulla Shakespearen näytelmiä esittävässä Globe-teatterissa, joka on rakennettu kopioksi 1600-luvun teatterista.

Teatterin näyttelijät esittivät hänelle kohtauksia Hamletista, mukaan lukien tanskalaisprinssin kuuluisan ”Ollako vai eikö olla” -monologin.

Myös tavalliset lontoolaiset pääsivät viikonlopun aikana vierailemaan Shakespearen maailmassa. Globe on tehnyt lyhyitä kymmenen minuutin mittaisia filmejä Shakespearen 37 näytelmästä. Näytelmien aidoilla tapahtumapaikoilla kuvattuja lyhytfilmejä näytetään viikonlopun aikana jättiruuduilla Thamesjoen rannalla.

Globe-teatterin taiteellinen johtaja Dominic Dromgoole selitti Shakespearen vuosisadat ylittävää suosiota kirjailijan kyvyllä luoda tarinoita, jotka ilmentävät ihmisen elämää kaikissa muodoissaan.

– Hän on nokkela, suuri viihdyttäjä ja hänen näytelmänsä antavat paljon. Ne saavat katsojan tuntemaan ja ymmärtämään enemmän, Dromgoole sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Shakespearen kotikaupungissa Stratford-upon-Avonissa eturivin näyttelijät esittivät hänen tekstejään. Lavalle olivat nousemassa muun muassa Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Judi Dench, Helen Mirren ja Joseph Fiennes.

Englannin kielen muokkaaja

Shakespearen varhaisesta elämästä tiedetään vain vähän, eikä hänen syntymäpäivästään ole tarkkaa tietoa. Hänen uskotaan syntyneen Stratfordissa huhtikuussa 1564, ja hän kuoli kotikaupungissaan 23. huhtikuuta 1616.

Hänen näytelmänsä ja runoutensa ovat olleet suunnattoman vaikutusvaltaisia sekä kielellisesti että kulttuurisesti. Hänen näytelmistään on tehty lukemattomia versioita, ja englannin kielessä käytetään näinäkin päivinä Shakespearen kehittämiä sanoja ja ilmauksia. Käännösten kautta ne ovat lipuneet myös muihin kieliin.

TS–STT