Kulttuurin kolumni

Ari Väntänen: Taistelulauluja ja eskapismia

Joskus tuntuu, ettei musiikilla ole enää kiinnostavaa sanottavaa. Että se on pelkkää etnologista eskimosuudelmien nollatutkimusta tai korkeintaan vanhoista finnglishinkielisistä kupleteista muistuttavaa grindaamista ja flowaamista.

Mutta eihän se niin ole. Pinnallista poppia on tehty aina, ja niin on tehty myös merkityksellistä popmusiikkia, jolla on syvempi suhde maailmaan.

Esimerkiksi Tyynyt-yhtyeen Ystävät hämärän jälkeen ja Jani Matti Juhani & Mustat käärmeet -bändin Kis Kis ottavat kantaa. Joskin aivan eri tavoilla.

Musiikkitoimittaja Tero Alanko on kirjoittanut Kis Kisiin tulikivenkatkuisen kansitekstit, jotka kummastuttavat ensilukemalla. Jos albumia käyttää taustamusiikkina, takakannen ”vastakkainasettelun aika ei ole ohi” - yhteiskuntakriittisyys tuntuu eksyneen väärään paikkaan. Mutta kun musiikkia oikeasti kuuntelee, huomaa ettei se ole. Kis Kisin suorapuheiset folkrokkilaulut kuulostavat ensin vain ilkikurisen kepeiltä. Kun sanoituksiin syventyy, niistä löytää vakavia, suututtavia ja surullisia aiheita. Ne kertovat kaunistelematta sotahistoriasta, päivän politiikasta, median tilasta ja yksilötason tragedioista. Tekstit tuovat mieleen Leevi & The Leavingsin Gösta Sundqvistin salaa surullisen ja humaanin tavan katsoa maailmaa, mutta ovat poliittisempia.

On hienoa, että vielä vuonna 2016 julkaistaan musiikkia, joka pyrkii herättämään eikä puuduttamaan. Kuten Kis Kisin kannessa lukee, Jani Matti Juhani & Mustat käärmeet -yhtyeen ”laulut laittavat takaliston heilumaan ja pakottavat funtsimaan tätä outoa maailmanmenoa. Ne ovat hyviä taistelulauluja.”

Tyynyt puolestaan kapinoi maailmaa vastaan sanoutumalla siitä irti. Se ei puhu siitä, mitä vikaa tässä maailmassa ja yhteiskunnassa on, vaan poistuu todellisuudesta ja lukitsee oven lähtiessään. Ystävät hämärän jälkeen -albumin takakannessa lukee ”Aamutähtinä leimuamme / Ulottuvuuksien loiste yllämme / Kaikki on nyt ja täällä / Salaisuudet, syvyydet ja sävyt”. Aivan kuten Kis Kisin kansitekstikin, myös tuo lyriikkalainaus kertoo suhteesta maailmaan. Ystävät hämärän jälkeen säätää kuuluville lumoavan rinnakkaistaajuuden, jolla asiat ovat kilttejä ja kauniita.

Tyynyjen albumi on eskapistisuudessaan ja yksityiskohtaisuudessaan yhä aikaa stimuloivaa ja rauhoittavaa musiikkia, johon tuntuu hyvältä upota. Sovitusten detaljit ja shoegaze-genren perinteiden mukaisesti hiljaiseksi miksattu laulu luovat kiehtovaa tavoittamattomuuden tuntua. Jari Oisalon kirjoittamat laulut kertovat erilaisesta, kuvitteellisesta maailmasta. Ne huomauttavat hienovaraisesti, miten paljon paremmin asiat voisivat oikeassa elämässä olla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten yhteiskunnan tila näkyy ihmisten käyttäytymisessä sosiaalisessa mediassa. Yhdet vetäytyvät, toiset käyvät aggressiivisiksi, kolmannet yrittävät puhua järkeä. Kis Kisin perusteella Jani Matti Juhani & Mustat käärmeet olisi kommenttiketjuissa pisteliään nokkelasti sanaileva somesankari, joka panisi vihapuhujat ja valehtelijat hiljaisiksi. Tyynyt sen sijaan lähtisi pois Facebookista, koska ei kestäisi raiskausfantasioilla hekumoijia, köyhiä kurittavaa politiikkaa eikä väkivallan ilmapiiriä.
”Ystävät hämärän
jälkeen säätää
kuuluville lumoavan rinnakkaistaajuuden, jolla asiat ovat kilttejä ja kauniita.”

Mitä itse asioihin tulee, Tyynyt ja Jani Matti Juhani & Mustat käärmeet ovat niistä paljolti samaa mieltä.

Tyynyt ja Jani Matti Juhani & Mustat käärmeet levyttävät turkulaisille levymerkeille. Kis Kisin julkaisi Plastic Passion, Tyynyjen levyn Solina Records. Molemmat bändit soittavat tänään Dynamossa.

Tervemenoa tähän ja toiseen todellisuuteen.

ts.kulttuuri@ts.fi

Kirjoittaja on musiikkitoimittaja