Kulttuuri

Sirkusta klassikossa

TEATTERI

Seikkailupuiston
teatteri ja SirkusUnioni: Pikku Prinssi.

Alkuperäisteos Antoine

de Saint-Exupéry, ohjaus

ja dramatisointi Anitra

Bohman-Penttinen,

sirkusohjaus ja valot Antti

Kulmala, animaatiot Lotta

Rapeli ja Anni Oja,

musiikin sävellys ja äänet

Aino Laine, lavastus ja

puvustus Lotta Rapeli ja

työryhmä, ensi-ilta 17.4.

Antoine de Saint-Exupéryn 1943 julkaistu Pikku Prinssi on klassikko, johon on tartuttu hanakasti myös teatterissa. Elämänfilosofinen teos on kirjoitettu sadun muotoon, mutta se puhuttelee yhtälailla aikuisia.

Pikku Prinssi kritisoi aikuisten maailmaa, jota hallitsevat mielikuvituksettomuus, järjen ihannointi ja egoismi. Se muistuttaa Pikku Prinssin maa-planeetalla kohtaaman Ketun sanoin, että ”tärkeimpiä asioita ei näe silmillään, vaan sydämellään”.

SirkusUnioinin ja Seikkailupuiston teatterin Pikku Prinssi on suunnattu yli kolmevuotiaille. Esitys on uskollinen alkuperäisteokselle, vaikka sen surumielisempiä sävyjä onkin pehmennetty ja höystetty tilannekomiikalla.

Ensi-iltayleisön reaktioiden perusteella osalle lapsikatsojista tunnin mittainen, melko hidastempoinen esitys oli ehkä turhan pitkä. Kieltämättä minustakin kokonaisuus, erityisesti puhutun tekstin osalta, olisi kaivannut tiivistämistä ja jyrkempää rytmistä vaihtelua.

Sirkusnumerot – akrobatia, jongleeraus ja tikapuutasapainoilu – kyllä upposivat yleisöön. Lyhdynsytyttäjän kohtauksessa oli ytimekkäästi yhdistetty tulennielentää samanaikaisesti puhuttuun tekstiin. Tällaista sirkuksen ja puheteatterin niveltämistä – vaihtelevin keinoin – olisi voinut käyttää tehokkaammin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näyttämön takaseinälle heijastettavat herkät animaatiot, jotka kuvaavat lentäjän tekemiä piirroksia sekä Pikku Prinssin siirtymiä planeetalta toiselle, toimivat hyvin visuaalisesti pelkistetyssä kokonaisuudessa.

Valtteri Alasen Pikku Prinssi on sopivan poikamainen, eikä niin vakava kuin usein. Sirkustaiteilijat Eikka Alatalo ja Erika Malkki sekä lauluista vastaava Aino Laine tekevät kaikki ilmeikästä työtä lukuisissa rooleissaan.

Annina Karhu