Näyttämötaide

Nopearytminen
taidesatiiri

Näyttelijät (Päivi Heikkilä ja Mirja Sinisalo) pohtivat rivien välissä teatterin asemaa.
Näyttelijät (Päivi Heikkilä ja Mirja Sinisalo) pohtivat rivien välissä teatterin asemaa.

TEATTERI

Uudenkaupungin
teatteri: Köyhdyttyäsi olet kuningas.

Käsikirjoitus Dario Fo,

suomennos Esko Elstelä,

ohjaus ja lavastus Jari Luo-

lamaa, puvut Jari Luolamaa

ja Katja Laine. Ensi-ilta

pienellä näyttämöllä 19.3.

talialaisen näytelmäkirjailijan Dario Fon satiiriset tekstit ovat suosikkejani. Pidän niiden yhteiskuntakriittisyydestä ja ajattomuudesta, mutta erityisesti innostun siitä, miten monipuoliset mahdollisuudet ne antavat toteutukselle.

Uudenkaupungin teatterin pienellä näyttämöllä esitetään Fon näytelmä Köyhdyttyäsi olet kuningas. Kehyskertomuksessa teatteriseurue saapuu kaupunkiin. Aluksi taiteelle on vaikea löytää paikkaa, mutta lopulta komeljanttarit palkataan melko erikoislaatuiseen yksityisesitykseen.

Näytelmän varsinainen sanoma kulkee Folle tyypilliseen tapaan rivien välissä ja lavan tapahtumien lomassa. Köyhdyttyäsi olet kuningas on kannanotto teatterin asemasta. Näyttelijöiden, mesenaattien ja hallinnon välinen vuoropuhelu esittää kysymyksiä taiteen vapaudesta ja arvostuksesta.

Teksti antaa tilaa improvisaatiolle. Jari Luolamaa ohjaa lähestyttävän kokonaisuuden, jonka nopeat käänteet tempaavat yleisön mukaansa. Välillä revittely lavalla kääntyy itseään vastaan, ja esitys muuttuu päämäärättömäksi koheltamiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun kyse on Fosta, tietynlainen liioittelu kuuluu toki asiaan. Parhaimmillaan Uudenkaupungin teatterin tulkinta on kuitenkin kohdissa, joissa näytelmän metatasot tuodaan esille paisuttelun sijasta harkitusti alleviivaten.

Kiinnostavaa esityksessä on myös perinteiden kääntäminen päälaelleen. Muinoin teatterissa saivat esiintyä vain miehet, jotka näyttelivät myös naisten roolit. Nyt lavalle tuodaan kuusi naista, jotka yhtä lukuun ottamatta näyttelevät miehiä. Keskustelunavaus teatterin sukupuolittuneisuudesta on edelleen ajankohtainen ja tervetullut.

Frida Maria Pessi