Kulttuuri

Yle: Kapellimestari Eri Klas on kuollut

Eri Klas Turussa tammikuussa 2003. TS/Riitta Salmi
Eri Klas Turussa tammikuussa 2003. TS/Riitta Salmi

Virolainen kapellimestari Eri Klas on kuollut 76-vuotiaana, kertovat virolaismediat. Klas oli yksi kansainvälisesti tunnetuimmista virolaismuusikoista. Hän kuoli Postimees-lehden mukaan vakavaan sairauteen viime yönä.

Klas johti uransa aikana yli sataa sinfoniaorkesteria yli 40 maassa. Joukossa ovat muun muassa Berliinin filharmonikot, Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sinfoniaorkesteri sekä Washington National Symphony Orchestra Yhdysvalloissa. Klas teki uraa myös Japanissa ja Australiassa.

Tallinnan pormestari ja entinen pääministeri Edgar Savisaar kutsui kirjoituksessaan Klasia ”koko kansan presidentiksi”, joka oli harvinaislaatuisesti muuttunut Viron kansallisaarteeksi ja symboliksi.

– Sellainen symboli, kiistaton auktoriteetti ja yhteiskunnan tasapainottaja oli kaikkien rakastama Eri Klas, Savisaar kirjoittaa.

Klas teki Tallinnassa Estonia-teatterille töitä vuodesta 1965 muun muassa kapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Hän johti 50:tä oopperaa Viron kansallisoopperassa. Klas oli tuttu näky myös Viron maailmankuuluilla laulujuhlilla, joissa hän johti tuhansien ihmisten yhteislaulua muiden tunnettujen virolaiskapellimestarien kanssa.

Suomessa Klas toimi Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana vuodet 1998–2006. Vuonna 1990 hän oli Helsingissä Kansallisoopperan vieraileva kapellimestari. Ruotsissa Klas oli Kuninkaallisen oopperan pääkapellimestari vuodet 1985–1990.

Suomessa Klasin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Yle.

TS–STT