Kulttuurin kolumni

Ari Väntänen: Enemmän tai vähemmän

”Ihmiset jankuttivat minulle, että ’Soita hitaammin. Muista, että vähemmän on enemmän!’ Minä ihmettelin, että miten vähemmän voi olla enemmän? Sehän on mahdotonta! Enemmän on enemmän!” Noin päivitteli ruotsalainen kitarajumala Yngwie Malmsteen aikoinaan Metal Evolution -dokumentissa.

Kaikki kunnia Malmsteenin taiteelliselle visiolle, nuottien konekivääritulelle ja yli-inhimilliselle sorminäppäryydelle. On silti erittäin hyvä, että hänenlaistensa vastapainoksi on niitäkin, joiden mielestä vähemmän voi olla enemmän.

Turun Klubin entisiin tiloihin Humalistonkadulle avatussa Gongissa esiintyy tänä iltana ainakin kaksi sellaista bändiä.

Kahdeksannen albuminsa Olavin eilen julkaissut Olavi Uusivirta on laulaja ja lauluntekijä vakiintuneessa kokoonpanossa, joka kantaa hänen nimeään. Vuonna 2014 julkaistusta Ikuiset lapset -levystä lähtien Uusivirran bändi on suuntautunut monikerroksisesta musiikista kohti pelkistetympää ja pienimuotoisempaa soundia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helmikuun Soundiin tekemässäni haastattelussa Uusivirta kertoi, että käänne kohti vähempää tapahtui kuin itsestään. Kun kosketinsoittaja ja toinen kitaristi erosivat Uusivirran yhtyeestä muiden kiireidensä vuoksi, loppukokoonpano havaitsi, ettei tyhjäksi jäänyttä tilaa ollut pakko täyttää yhtään millään. Bändin energia muuttui toisenlaiseksi, mutta sen jännite ei laskenut. Se oli tärkeä havainto yhtyeelle, joka halusi uudistua.

Ylimääräisen karsiminen ei ole mikään helppo homma. Peruselementeillä pelaaminen on paljon haastavampaa kuin kylmiltään luulisi, koska se paljastaa, onko musiikissa sisältöä vai ei. Vähäeleisessä musiikissa ei välttämättä tehdä vaikutusta huimilla soolosuorituksilla, mutta se vaatii huimaa osaamista ja kokonaisuuden hallintaa niin soittajilta kuin sovittajiltakin.

”Ylimääräisen karsiminen ei ole mikään helppo homma.”
Osin samaan aikaan, kun Uusivirta yhtyeineen esiintyy Gongin isolla lavalla, kerrosta alempana tanskalaisen Hola Ghostin ja kotimaisen Shrieksin välissä soittaa turkulainen Lost Boots. Se tunnetaan vuonna 2011 toimintansa lopettaneen Sweatmasterin jäsenten uutena kokoonpanona, jota täydentää Tv-resistorin basisti.

Yksi Sweatmasterin lähtökohdista oli kaiken ylimääräisen riisuminen musiikista. Vaikka bändi tekikin pitkän musiikillisen matkan albumien Sharp Cut (2002) ja Dig Up The Knife (2010) välissä, tietyt perusasiat pysyivät ennallaan. Sweatmaster muisti aina kysyä itseltään, mikä soitossa oli perusteltua ja tarpeellista, mikä turhaa kikkailua.

Parin netissä julkaistun kappaleen perusteella myös Lost Boots uskoo, että vähemmän on enemmän ja yksinkertainen tarpeeksi mutkikasta. Yhtye jättää musiikkiinsa tilaa, joka saa pienet yksityiskohdat vaikuttamaan kokoaan suuremmilta. Vähän niin kuin pieni rapsahdus voi kuulostaa yön hiljaisuudessa sydämenpysäyttävältä raapimiselta.

Lost Boots julkaisee ensimmäisen levynsä Svart Recordsin kautta huhtikuussa.

Pyhän yksinkertaisuuden ylistäminen ei kuitenkaan tarkoita, että Yngwie Malmsteen olisi väärässä. Enemmän on vähemmän -väitteen totuudenmukaisuus riippuu tyylisuunnasta. Sähkökitaran supersankarit edustavat koulukuntaa, jonka ansiot eivät perustu ”saat sen, mistä luovut” -tyyppisiin tosiin paradokseihin. Siksi herra Malmsteenia ei voi vaatia soittamaan paisuttelevaa, klassisesta musiikista vaikutteensa hakevaa powermetallia samalla otteella kuin Lost Boots soittaa garagerockiaan tai Olavi laulujaan. Musiikilliset maailmat eivät useinkaan kohtaa, vaikka sijaitsisivat verrattain lähellä toisiaan.

Älä siis hämmenny, Yngwie. Vähemmän on usein enemmän, mutta ei sinulle.

ts.kulttuuri@ts.fi

Kirjoittaja on musiikkitoimittaja

Luitko jo nämä?