Muodonmuutos fyysisen teatterin ja tanssin keinoin

Patrick Henriksenin esittämän Gregor Samsan muodonmuutos on vivahteikas. Misa Lommi on lumovoimainen Grete Samsa.
Patrick Henriksenin esittämän Gregor Samsan muodonmuutos on vivahteikas. Misa Lommi on lumovoimainen Grete Samsa.

TEATTERI

Muodonmuutos.

Ensi-ilta 27.1. Amos, Svenska

Teatern. Dramatisointi Christof

fer Mellgren, ohjaus Carl Knif,

lavastus Erik Salvesen, pukusuun-

nittelu Karoliina Koiso-Kanttila,

maskeeraus ja hiukset Pirjo Risto-

la, valosuunnittelu Tom Laurmaa,

äänisuunnittelu Janne Hast.

Rooleissa Patrick Henriksen, Mi-

sa Lommi, Niklas Åkerfelt, Simon

Häger, Anna Stenberg.

Viime vuosina musikaaleihin panostaneen Svenska Teaternin ohjelmistossa on nyt kiinnostavia poikkitaiteellisia avauksia. Kirjallisuuden klassikko Muodonmuutos saa fyysisen teatterin ja tanssin keinoin upean näyttämösovituksen.

Franz Kafkan niminovellissa (1915) työntekoon, perheen elättämiseen ja ulkoisiin vaateisiin elämänsä perustava kauppamatkustaja, ”johtajan elukka”, Gregor Samsa muuttuu jättimäiseksi syöpäläiseksi.Tanssija ja koreografi Carl Knifin ohjaama ja yhdessä näytelmäkirjailija Christoffer Mellgrenin kanssa dramatisoima teos pureutuu hienosti muodonmuutoksen vaikutuksiin perhesuhteissa.Muodonmuutos ilmentää, mitä seuraa kun muuttuu itselleenkin vieraaksi, jota läheinen ei enää tunnista, ymmärrä ja lakkaa siksi kommunikoimasta. Mitä tapahtuu, kun ihmisarvo määrittyy kapeasta hyödyn näkökulmasta ja miten käy ”oliolle, joka ei kelpaa edes uhriksi, on vailla merkitystä ja tarkoitusta”.Surrealistisen novellin lakoninen kerronta jättää tilan tulkitsijan kuvittelulle. Dramatisoinnin kehollistaminen, kokonaisvaltainen visualisointi ja äänimaisema luovat tästä tilasta omintakeisen ja esteettisesti vaikuttavan todellisuutensa.

Fyysisen muodonmuutoksen aiheuttamat psyyken ja sosiaalisten suhteiden impulssit saavat herkullisen ilmaisunsa. Marionettimainen liike ilmentää sosiaalista dynamiikkaa, kuten yleisiin odotuksiin ja toisten tahtoon mukautumista sekä myös itsekkyyttä. Kontrasti eläimelliseen ilmaisuun luo vahvan jännitteen. Draaman kaari kohdentuu sisarsuhteeseen, jossa toisensa kohtaavina vuorovaikutuksen hetkinä ilmaisu on herkän vapautunutta.

Tanssitaiteessaan tekstiä ja liikettä oivallisesti yhdistänyt Knif tuo nyt teatterin pariin vahvan fyysisen latauksen kautta sisällöllistä syvyyttä. Erinomaisten näyttelijöiden luomat ilmeikkäät hahmot taitavat fyysisen ilmaisun mimiikasta tanssiin. Puheen ja fyysisen ilmaisun rytmitys on täydellisesti kohdillaan luoden merkitysten moniulotteisuutta ja eheän teoksen.Patrick Henriksenin esittämän Gregor Samsan muodonmuutos on vivahteikas ja koskettava. Tanssijanakin huippu Misa Lommi on lumovoimainen Grete Samsa. Herra Samsa (Niklas Åkerfelt) ja rouva Samsa (Simon Häger) ovat hulvattomia karikatyyrien osissaan. Anna Stenberg kuljettaa kerrontaa kekseliäästi pahaenteisyyttä lymyävänä mustana hahmona, sekä taipuu tyylillä useaan rooliin prokuristista vuokralaiseen.Ajaton tarina kasvaa ulkopuolisuuden, sosiaalisten siteiden katkeamisen ja heitteillejätön vertauskuviksi. Erityisen ajankohtaisen painoarvonsa se saa nyt humaaneissa kysymyksissä. Osoittamalla, että kun yritys kommunikoida ja kohdata vieras lakkaavat, jäljelle jää brutaali suhde toiseen – ja siten myös itseen.

Mia Hannula