Kulttuurin kolumni

Ari Väntänen: Musta sapatti, nasta sapatti

Turun Dynamossa esiintyy tänään kaksi yhtyettä, jotka rokkaavat synkissä ja salaperäisissä tunnelmissa. Kuopiolainen Jess And the Ancient Ones ja paikallinen Mansion levyttävät turkulaiselle Svart Recordsille.

Jess And the Ancient Ones määrittelee itsensä psykedeeliseksi rockiksi, mutta bändin nimi komeilee internetissä parillakin parhaiden occult/doom rock -yhtyeiden listalla.

Kammottavasta kartanolaisuuskultista laulava Mansion puolestaan sanoo musiikkiaan mieluummin cult rockiksi kuin occult rockiksi, mutta kelpuuttaa myös doom-määreen.

Sitä on liikkeellä. Viime vuosina monet yhtyeet ovat määritelleet musiikkinsa etuliitteellä occult tai doom. ”Occult” viittaa sanoitusten salatieteellisiin teemoihin, ”doom” taas maltillisesti groovaavaan tai toisinaan hirvittävän hitaasti jyräävään raskaaseen rockiin, jossa voi olla psykedeelisiä vivahteita.

Jostakin syystä esoteeriset aiheet ovat alkaneet viime aikoina kiinnostaa ihmisiä. Ilmiö ei rajoitu vain musiikkiin – noin vuosi sitten julkaistu Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin suomalaista okkultismia käsittelevä tietokirja Valonkantajat sai paljon kiitosta ja huomiota. Samoihin aikoihin julkaistiin Gary Lachmanin kirjoittama tunnetun maagikon kehuttu elämäkerta Aleister Crowley – Suuren pedon elämä ja teot.

Rockin saralla duumibuumissa on retroilun piirteitä. Occult rock nousi ensi kerran esille seitsemänkymmentäluvun taitteessa, kun Coven, Black Widow ja Black Sabbath tekivät ensimmäiset levynsä. Genre sai alkunsa hippisukupolven kiinnostuksesta hengenelämään ja okkultismia sivuaviin elokuviin ja kirjallisuuteen. Nykyiset doom- ja occult-yhtyeet ammentavat tuolta samalta aikakaudelta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Musiikissa voi olla doom-piirteitä ilman okkultistisia sanoituksiakin, ja päinvastoin – ja kuten aina, luokittelut eivät toimi mutta niitä riittää.

Turun seudulla perinteistä doomia ovat soittaneet Reverend Bizarre, Lord Vicar ja hiljattain uudelleen aktivoitunut Lead Whale. Doom-sävyjä on myös Morbid Evilsin raa’assa sludge metalissa sekä Mansionin ja Harvest Bellin rockissa. Melodisemmin, psykedeelisemmin ja groovaavammin soittavat stoner rock -yhtyeet Reactor, Craneium ja I, Captain. Musiikillisesti näitä bändejä yhdistää rakkaus raskaasti pöriseviin ja alavireisiin kitaroihin ja Black Sabbathin varhaistuotantoon, sanoituksellisesti tuskin mikään.

”Jostakin syystä esoteeriset aiheet ovat alkaneet
viime aikoina
kiinnostaa ihmisiä.”

Eri suunnasta okkultismia ja psykedeliaa lähestyy Kauko Röyhkän ja Olga Välimaan Uhrijuhla. Sillä ei ole mitään tekemistä hevimusiikin kanssa, mutta sen mystisissä lauluissa on vanhan occult rockin henkeä.

Okkultistiset laulunaiheet ovat joko sävellyksiin sopiva viihteellinen teema tai musiikin meditatiivinen osuus – se riippuu täysin kuulijasta. Tai sitten voi ajatella Lee Dorrianin lailla, että okkultismin salattu voima on kaikessa yksinkertaisuudessaan musiikki itse.

”Okkultismiin uppoutuminen tarkoittaa antautumista salaperäisen voiman vietäväksi – ja juuri sillä tavalla toimii myös hyvä musiikki,” Dorrian pohdiskeli Guardianissa.

Dorrian on yksi occult/doom-genren arvostetuimmista hahmoista. Hänet tunnetaan Rise Above Recordsin pomona sekä Cathedralin ja uuden With the Deadin laulajana.

Miksi nämä vuosikymmeniä vanhat ideat sitten viehättävät nykyajan soittajia ja yleisöä? Koska neljänkymmenenviiden vuoden takaisessa musiikissa oli lämpöä ja inhimillisyyttä, joka saa sen kuulostamaan elävältä, etenkin tappiin asti tuotetun nykypopin rinnalla. Ja koska siinä on ripaus viihteellistä magiaa, jolla voi loihtia itselleen illan mittaisen miniloman julmasta maailmasta.

ts.kulttuuri@ts.fi

Kirjoittaja on musiikkitoimittaja

Luitko jo nämä?