Kirja-arvostelut

Runoista proosaan

Kirjat

Tony Laine:

Mustaa metallia

ja muuta

sirkutusta.

Kirjokansi. 140 s.

Mitä tapahtuu, kun Modesty Blaise ja Tex Willer kohtaavat, entä mitä mietitään tenniksen tauolla? Tai miksi kirkko on ulkoa iso, sisältä pieni?

Tony Laineen Mustaa metallia ja muuta sirkutusta -novellikokoelman absurdit tekstit eivät kunnioita fysiikan lakeja eivätkä selity perinteisen logiikan ilmenemismuodoilla. Sattua voi mitä vaan, ja sattuukin.

Samalla tulee mieleen Daniil Harms ja hänen kokoelmansa Sattumia. Varmaan tuttu kirja Laineellekin. Maailmaa voi katsella monesta eri näkökulmasta ja sen voi kokea monin eri tavoin.

Mitä ihmettä tekee televisiossa Sara, joka puhuu kielillä, jotka eivät merkitse mitään. Ai niin, tämä olikin totta, vaikka on myös Laineen tekstiä tarinasta Esiintyjä. Hulluhan maailma on jo itsessään, ja vielä hullummalta näyttää, kun oikein silmin katsotaan.

Laine on usein hyvinkin tarkka, ja sanoo vähällä paljon. ”Pitkät jalat leikkaavat toisiaan kuin sakset, kun hän kävelee poispäin.” Tulee selväksi, että naisen kulku on omanarvontuntoista, eikä sitä miehen katse voi oikein sivuuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Mustan metallin teksteissä ollaan telakalla, bussissa, yksityiskämpässä ryyppäämässä. Arkisia paikkoja, tavallisia ympäristöjä ja ihmisiä, jotka vino näkökulma saa näyttämään nyrjähtäneiltä.

Komiikka on lähestymistavan kautta väistämättä läsnä, mutta usein nauretaan kyynelten läpi. Kuten tunnettua, tragedia on kaukaa katsoen komediaa. Mutta jos osuu omalle kohdalle, mahtaako naurattaa?

Toisinaan kertoja muistuttaa olemassaolostaan kommentoimalla tapahtuvaa ja puhuttelemalla lukijaa, jota kutsuu novellissa Arpinaamainen rokkari ”noin seitsenpäiseksi tulta syökseväksi kähöseksi, joka osaa uida koiraa”. Sellaisenko sitä näkisi, jos nyt katsoisi peiliin.

Laine on julkaisut aiemmin kaksi runokokoelmaa, joista ensimmäisellä Mäyräkoirakulkuetta odotellessa voitti Runo-Kaarina -kilpailun 2009. Mustaa metallia ja muuta sirkutusta kuljettaa hänet sujuvasti proosan pariin.

Kimmo Rantanen