Kirja-arvostelut

Veronikan
viisi elämää

Kirjat

Drago Jančar:

Sinä yönä näin hänet.

Suom. Kari Klemelä.

Mansarda. 202 s.

Sauvolaisen Kari Klemelän suomentamia ja hänen Mansarda-kustantamonsa julkaisemia kirjoja on ehditty jo moneen kertaan kutsua todellisiksi kulttuuriteoiksi eikä syyttä. Kustantamo keskittyy eteläslaavilaisen kielialueen, lähinnä entisen Jugoslavian maiden kirjallisuuteen, ja Klemelä vieläpä kääntää suoraan niiden kielistä. Melkoinen etuoikeus siis suomalaisille lukijoille.

Drago Jančar (s. 1948) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ja palkituimmista slovenialaisista kirjailijoista. Vuonna 2014 hänen kymmenes romaaninsa Sinä yönä näin hänet sai Ranskassa parhaan ulkomaisen romaanin palkinnon. Jančar on myös tuottelias näytelmäkirjailija, esseisti ja poliittinen aktivisti, joka istui Jugoslavian kommunistihallinnon aikana vankilassakin mielipiteidensä vuoksi. Jančar palaa tuotannossaan usein maansa kuohuvaan historiaan, ja sinne vie myös nyt suomennettu romaani. Se kuvaa muutamaa vuotta Veronika Zarnikin, nuoren ljubljanalaisen naisen elämässä sekä tämän mystistä katoamista toisen maailmansodan melskeissä.

Veronikan tarinaa kerrotaan viiden henkilön muistikuvien kautta. Kertojina toimivat niin rakastaja, tytärtään turhaan odottava äiti kuin saksalaismiehittäjien lääkäri, taloudenhoitaja sekä slovenialainen partisaani.

Pitkälle aikajänteelle ulottuvat muistelot muodostavat lopulta kiehtovan ja koskettavan palapelin, jossa sodan sekavat tapahtumat ja niihin hukkuvan iloisen Veronikan kohtalo saavat erilaisia tulkintoja. Aatteista piittaamaton ja ihmisiä rakastava Veronika muuttuu romaanissa itse Elämän symboliksi kaikkialla vaanivaa kuolemaa vastaan.

Kirjailija osoittaa kuitenkin, että sodassa voi voittaa vain kuolema.

Tyyliltään näennäisen arkinen ja konstailematon romaani puhuttelee salaviisaalla pasifismillaan.

Etenkin näinä aikoina, jolloin tuhannet elämää rakastavat veronikat maailmalla jakavat taas kerran Veronikan kohtalon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veijo Hietala