Näyttämötaide

Kaksintaistelu rahasta ja rakkaudesta

Asiakas (Kalle Lamberg, oik.) sysää liikkeelle tapahtumakejun, jonka seurauksena pankinjohtaja (Jukka Rasila) huomaa avioliittonsa olevan kriisissä. Kuva: Milena Ainali
Asiakas (Kalle Lamberg, oik.) sysää liikkeelle tapahtumakejun, jonka seurauksena pankinjohtaja (Jukka Rasila) huomaa avioliittonsa olevan kriisissä. Kuva: Milena Ainali

Teatteri

Linnateatteri: Otto vai pano – Vai lainataanko vaimo

Käsikirjoitus Jordi Galceran,

suomennos Sanna Niemeläi

nen, ohjaus Pentti Kotkaniemi,

lavastus Niina Suvitie, puvustus

Anniina Kuula, valot Esa Näykki,

äänet Kristian Uusitalo, ensi-ilta

5.11. teatteriravintolassa.


28-vuotias mies menee pankkiin hakemaan 3 000 euron lainaa. Koska hänellä ei ole tarjota muita vakuuksia kuin sanansa, pankinjohtaja ei myönnä rahoja. Tästä sinänsä realistisesta lähtöasetelmasta sukeutuu espanjalaisen Jordi Galceranin (s. 1964) El Crèdit -näytelmässä hulvaton keitos.

Yhtäkkiä vaakalaudalla keikkuvat tapahtumien tiimellyksessä 10 000 euroon kohoava lainasumma sekä pankinjohtajan avioliitto. Mutta mistään tavanomaisesta kolmiodraamasta tai kiristystarinasta ei ole kyse. Tapahtumat vain saavat outoja ja – ainakin pankinjohtajan kannalta – painajaismaisia käänteitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rahan ja rakkauden tarpeet suistavat miehet mustan huumorin sävyttämään kaksintaisteluun. Tässä taistelussa aseina käytetään tahtoa ja sanoja. Myös järjen ja tunteiden vastakkainasettelu on keskeisessä asemassa; kummallekin on tilausta, mutta väärässä paikassa ne aiheuttavat ihmiselle tuhoisia seuraamuksia.

Pidän Otto vai pano – Vai lainataanko vaimo -näytelmässä erityisesti siitä, ettei se sorru naurattamaan halvalla alatyylisellä huumorilla. Näytelmän hykerryttävä huumori syntyy äkkijyrkistä ja älyttömistä käänteistä sekä hahmojen ennalta-arvaamattomista statusvaihteluista.

Galceranin näytelmä kantaesitettiin Barcelonassa pari vuotta sitten. Suomessa se on aiemmin nähty Lilla teaternissa nimellä Kredit ja Lainavaimona Helsingin kaupunginteatterissa. Linnateatterin versiossa pankinjohtajana nähdään Jukka Rasila ja asiakkaana Kalle Lamberg. Roolitus on oikein pätevä.

Rasila piirtää hienosti vaistoistaan ja tunteistaan vieraantuneen pankinjohtajan muotokuvan, joka herättää minussa samanaikaisesti ärtymystä ja sääliä. Myös Lamberg tekee hyvää työtä yhtäältä myötähäpeää, toisaalta ”kyvyillään” ja nokkeluudellaan ihastusta herättävänä asiakkaana.

Karikatyyrimäisyydestään huolimatta molemmat hahmot ovat psykologisesti uskottavia. Hahmojen eleet ja ilmeet sekä äänenvärit ja -painot ovat paljonpuhuvia. Näyttelijät elävät täysillä hahmojensa nahoissa.

Esityksen ohjaaja Pentti Kotkaniemi kiteyttää käsiohjelmassa osuvasti Otto vai pano -esityksen ytimen: ”Tarvitaan näyttelijä. Tai kaksi näyttelijää. Hyvää näyttelijää. Ja tarina. Kiinnostava tarina. Näyttämö. Ja yleisö. Siinä.”

Vaikka teatterintutkimuksessa on puhuttu paljon draaman jälkeisestä teatterista, jossa tekstin asema ei ole enää hallitseva, Otto vai pano osoittaa erinomaisella tavalla, että ilmaisuvoimaisten näyttelijöiden hyvin tulkitsemalla tarinalla ja dialogilla on edelleen paikkansa teatterin kentällä.

Yksinkertaisessa toimistolavastuksessa toteutettu, visuaalisesti pienimuotoinen esitys sopii hyvin Linnateatterin ravintolanäyttämölle. Naurunremakoista ja väliaplodeista päätellen mukaansatempaava tarina ja näyttelijöiden energia tempaisi ensi-iltayleisön mukaansa.

Annina Karhu

3 poimintaa

Otto vai pano

1 Jordi Galceranin näytelmässä rahan ja rakkauden tarpeet suistavat kaksi miestä mustan huumorin sävyttämään kaksintaisteluun. Tässä taistelussa aseina käytetään tahtoa ja sanoja.

2 Jukka Rasila ja Kalle Lamberg elävät täysillä rooliensa nahoissa. Karikatyyrimäisyydestään huolimatta molemmat hahmot ovat psykologisesti uskottavia.

3 Otto vai pano osoittaa hienosti, että ilmaisuvoimaisten näyttelijöiden hyvin tulkitsemalla tarinalla ja dialogilla on edelleen paikkansa teatterin kentällä.

Näytä lisää
Asiakas (Kalle Lamberg, oik.) sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jonka seurauksena pankinjohtaja (Jukka Rasila) huomaa avioliittonsa olevan kriisissä. Kuva: Milena Ainali
Asiakas (Kalle Lamberg, oik.) sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jonka seurauksena pankinjohtaja (Jukka Rasila) huomaa avioliittonsa olevan kriisissä. Kuva: Milena Ainali