Kulttuurin kolumni

Ari Väntänen: Suuri tuntematon

Vuosi sitten tunnettu brittilehti NME valitsi kuukauden parhaaksi singleksi turkulaisen biisin. NME vertasi Tyynyt-yhtyeen Pusuudelleen-kappaletta ulkomaisiin indiesuuruuksiin ja kehotti skandinaavisen melodraaman ystäviä pitämään yhtyettä silmällä.

Tyynyt ei ole niinkään bändi kuin yksi mies, Jari Oisalo, joka on jäänyt musiikkinsa nerokkuuteen nähden valitettavan vähälle huomiolle. Hän julkaisi äskettäin Facebookissa valokuvan kaikista tekemistään levyistä kuvatekstillä ”harrastustoiminnan hedelmiä vuosien varrelta”.

Jossakin lukemattomista rinnakkaistodellisuuksista on varmasti onnellinen paikka, jossa yhtä laadukkaalla tuotannolla noustaan maailmanmaineeseen.

Oisalon ensimmäinen levyttänyt yhtye Stanislaw julkaisi ainoan albuminsa More Introverted And Less Sociablen vuonna 1999. Sen scifihenkinen musiikki pyrki rokkaamaan rokkaamatta. Se huokui millenniumin henkeä, teknologian lumoa ja futuristisia visioita.

Oisalolle Stanislaw oli vielä oman äänen etsimistä. Hän löysi sen 2000-luvun alkuvuosina Wojciechin ensimmäistä albumia tehdessään. Ystävät, toverit (2004) on pieni indieklassikko, jolla lauluntekijän musiikilliset ja temaattiset visiot kietoutuvat ensi kertaa ehyeksi kokonaisuudeksi. Ihastuttavan kotikutoinen albumi otettiin vastaan innostuneesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Wojciech vajosi hiljaisuuteen tehtyään neljä hienoa albumia. Sen jälkeen Oisalo ryhtyi soittamaan englanninkielistä rockia Telenovelasissa ja suomenkielistä poppia Kalkitos-yhtyeessä, jotka molemmat tekivät yhden albumin. Itse tutustuin häneen liityttyäni Telenovelasiin.

Oisalo on vaatimaton ja huumorintajuinen kaveri, joka mielellään pitäisi pahan maailman etäällä omasta elämästään. Muusikkona hän on taitava lauluntekijä, tuottaja-äänittäjä ja raivostuttavuuteen saakka kompromisseja karttava maestro, jolle on tärkeää pystyä kuuntelemaan omaa musiikkiaan hyvillä mielin vielä vuosien päästäkin.

Oisalon musiikista tekee merkittävää kokonaisvaltainen näkemys, joka hohtaa läpi kaikista hänen luomuksistaan. Wojciechin dreampoppia, Telenovelasin scifirockia, Kalkitoksen blondiepoppia ja Tyynyjen shoegazea yhdistää vain oisalomaisuus – scifistä, sisäisen lapsen mielenliikkeistä, avaruustutkimuksesta ja saduista ammennettu eskapistinen, naivistinen, toismaailmallinen ja tunnistettava tunnelma. Oisalon bändit ovat kuin popin historiassa liikkuvia aikakoneita, jotka kiitävät eri suuntiin korkealla masentavan arjen yläpuolella.

NME:n lukijoiden odotus päättyy 13.11., kun Solina Records julkaisee Tyynyjen albumin Ystävät hämärän jälkeen. Aamuset-lehden Ilkka Lappi ehti kehumaan levyä poptimantteja sisältäväksi mestariteokseksi.

Levyn nimi tuntuu viittaavan siihen, että muutaman hämärän vuoden jälkeen Oisalo kokee osuneensa Ystävät, toverit -albumin kaltaiseen napakymppiin. Sitä mieltä ovat muutkin. Jari Oisalon musiikki on jälleen samankaltaisessa indienosteessa kuin Wojciechin debyytin ilmestyessä.

ts.kulttuuri@ts.fi

Kirjoittaja on
musiikkitoimittaja