Kirja-arvostelut

Norman taikatukka

Sofi Oksanen: Norma. Like. 304 s.

Sofi Oksasen taito luoda koskettavia, järkyttäviä ja hiuksia nostattavia kertomuksia on tunnustettu jo lukuisilla kansainvälisillä palkinnoilla. Uuden romaanin myötä Oksasen tuotanto saa uudenlaisia piirteitä. Realismin sijasta Normassa vaikuttavat maagisen realismin perinteet, jotka tuovat teokseen myyttien ja satujen kuvastoa.

Romaanin taianomaiset elementit eivät kuitenkaan poista Oksaselle ominaista sukupuolipoliittista asemointia ja kannanottoa. Päinvastoin, Normassa Oksanen käsittelee naisten unelmia ja niillä käytyä kauppaa.

Oksanen kirjoittaa: ”Se joka hallitsee unelmia, hallitsee maailmaa. Se joka hallitsee hiuksia, hallitsee naisia.”

Hiuksista tulee romaanissa pääasia. Mutta niiden kiekurat leviävät, ja ne liittyvät myös kansainväliseen kohtukauppaan, kehittyvissä maissa riistettyihin sijaissynnyttäjiin. Heitä hyväksikäyttämällä länsimaiset rikkaat saavat tyydytettyä unelmansa lapsesta ja vauvojen myyjät täytettyä rahamassinsa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sofi Oksanen liikkuu siis jälleen vakavien asioiden äärellä. Mutta samanaikaisesti Norma on kiehtovasti viihdyttävä, salaperäinen tarina Norma Ross -nimisestä nuoresta helsinkiläisestä naisesta.

Bellinin oopperasta nimensä saaneen Norman nimen voi liittää myös normeihin ja etenkin niistä poikkeamiseen. Normalla on nimittäin erityislaatuinen ja salassa pidettävä ominaisuus, joka rajoittaa hänen elämäänsä. Hänen hiuksensa kasvavat runsaina ja niin kovalla vauhdilla, että niitä pitää leikata joka päivä.

Norma Ross liittyy Rapunzel-satuihin eli suomalaisittain Tähkäpään tarinaan. Norman hiuksilla on kyky varoittaa häntä uhkaavista vaaroista. Hiukset myös ikään kuin näkevät ihmisten pinnan alle, sillä Norma tunnistaa sairauksia, jopa kuoleman.

Oksanen kytkee Norman ominaisuuden moniin historiallisesti eläneisiin naishahmoihin, jotka ovat tulleet tunnetuksi erityisen pitkistä ja runsaista kiharoista. Kyse on normista poikkeamisesta, jota viihdeteollisuus on käyttänyt hyväksi kaupallisia tavoitteita varten.

Norma Rossinkin leikatut hiukset ovat päätyneet peruukeiksi ja hiuslisäkkeiksi. Tukkateollisuudesta ja kampaamobisneksestä Oksanen piirtää esiin monenlaisia näkökulmia eikä vähiten sitä, miten naiset ovat oppineet satsaamaan hiuksiinsa ei pelkästään hiusvärejä ja kampauksia, vaan myös unelmia uudesta uljaasta tulevaisuudesta.

Romaanin lähtötilanteessa Norman äiti on juuri haudattu, nähtävästi metron alle heittäytymällä tehdyn itsemurhan jälkeen. Norma ryhtyy kuitenkin epäilemään äitinsä kuolintapaa. Erilaisia jälkiä seuraten hän ajautuu yhä syvemmälle äitinsä menneisyyteen ja nykyisyyteen.

Oman suvun tarina avautuu Normalle hiljalleen. Hän joutuu löytämään äidistään sellaisia asioita, joita ei haluaisi todeksi uskoa.

Norma ajautuu myös syvälle kyseenalaisia keinoja ja erilaisia rikoksia harjoittavan rikollisklaanin piiriin. Tämä klaani toimii ammattimaisesti laajan verkostonsa kautta, ja väkivallan käyttö on sille tuttua puuhaa.

Oksanen kuljettaa romaanissaan rinnakkain monenlaisia juonia, jotka kytketään taitavasti yhteen. Yhtäältä Normassa on kyse tavallisen tuolla puolen kulkevan nuoren naisen identiteettitarinasta, yhtäältä jännittävästä rikosmysteeristä ja sen selvittämisestä. Toisaalta teos tarkastelee myös unelmien hyväksikäyttöä ja normista poikkeavien naisten todellisuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sen lisäksi Oksanen osaa käsitellä erittäin monitahoisesti asiaa, joka voi monesta ihmisestä tuntua tyhjänpäiväiseltä. Eli Oksanen saa paljon irti hiuksista, joiden merkitys usean naisen henkilökohtaisessa arjessa on erittäin suuri. Naisten hiusten ottaminen keskeiseksi romaanin aiheeksi on sekin poliittinen teko kirjailijalta.

Kaikessa jännitteisyydessään ja jännittävyydessään Norma sisältää leikitteleviäkin piirteitä. Tämä romaani ei tyhjene kertaheitolla, vaan se avaa uusia lukutapoja ja saa aikaan toiveen Norman tarinan jatkosta.

Oksasen kynä kulkee sujuvasti. Romaanin muoto pysyy liikkeessä ja vaihtelee, sillä teos sisältää myös otteita Norman äidin päiväkirjasta kertojan tekemien osioiden lisäksi.

Lauseet rakentuvat rytmikkäästi ja niihin mehukkaasti imelletyt yksityiskohtaiset havainnot ja huomiot tekevät kuvatusta maailmasta täyden ja lukukokemuksesta nautinnon.

KAISA KURIKKA