Kulttuuri

Venäläinen avaruuspuvussa vei ilmakitaroinnin mestaruuden

Kereel "Your Daddy" Blumenkrants antaa kaikkensa Oulussa 28. elokuuta 2015. Lehtikuva/ Mikko Törmänen
Kereel "Your Daddy" Blumenkrants antaa kaikkensa Oulussa 28. elokuuta 2015. Lehtikuva/ Mikko Törmänen

Ilmakitaransoiton MM-kisojen 20-vuotisjuhlaa vietettiin koleassa säässä. Katu lähestulkoon lainehti, kun lavalla käynnistyivät ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskisat.

Ilmakitarafanit heiluivat Oulun kävelykadulla Rotuaarilla kirkkaanvärisissä kuoritakeissaan ja läpinäkyvissä sadeasuissaan. Aukiolle oli kurjasta säästä huolimatta kerääntynyt noin tuhat ihmistä.

– Tämä on maailmanrauhan juhla. Jos soitat ilmakitaraa, et voi samaan aikaan pitää kädessäsi asetta, juontaja Dan ”Björn Türoque” Crane muistutti. Yhdysvaltalainen koomikko ja ilmakitaraguru on ollut mukana kisoissa yli kymmenen vuoden ajan.

– Perheeni ihmettelee, mitä ihmettä teen Oulussa joka vuosi. Mutta tämä on minun toinen kotini!

Suomalaisedustus kauas kärjestä

Kun juontaja pyysi yleisön suomalaisedustusta nostamaan kätensä ylös, noin puolet ihmismerestä viittasi. Loput olivat matkustaneet Ouluun pääosin ilmakitaransoiton suurmaista: Saksasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Japanista, Britanniasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kansainvälisiä olivat kilpailijatkin. Viime vuonna voiton vei japanilainen Nanami ”Seven Seas” Nagura. Tällä kertaa finaaliin pääsi vain yksi suomalainen, Eero ”Oulu舗s Own Son” Ojala. Hän nousi kisaan mustien hevosten karsinnasta, johon osallistui tällä kertaa ennätysmäärä kilpailijoita, 30 ihmistä maailman eri kolkista. Ojala jäi lopulta kauas kärjestä.

Kisasta muodostui viime vuonna hopealle päässeen, yhdysvaltalaisen Matt ”Airistotle” Burnsin ja venäläisen Kereel ”Your Daddy” Blumenkrantsin välinen tiukka taisto. Nörttityyliä edustanut Burns ja avaruushenkisessä, niukassa asussa esiintynyt Blumenkrants saivat tuomaristolta tasapisteet, joten ratkaisu haettiin lisäkierrokselta. Voiton vei niukalla piste-enemmistöllä Blumenkrants.

Mahdollista vain Oulussa

Ilmakitaransoiton MM-kisat ovat syvästi oululainen tapahtuma. Yksi finalisteista, japanilainen Junichi ”Jun Jun” Kamada, esiintyi judoasussa, johon on ommeltu Oulun vaakunan kuva.

– Minulta kysyttiin tänään, voisiko kisat järjestää vaihteeksi jossain muualla. Vastasin, että ei missään nimessä, totesi Dan Crane.

– Osa ilmakitaransoiton MM-kisojen viehätystä on niiden absurdius. On absurdia, että Ouluun saavutaan valtavan pitkien matkojen takaa katsomaan, kun ihmiset soittavat näkymätöntä kitaraa.

TS–STT