Kulttuurin kolumni

Trukilla tulevaisuuteen

Kun Tero-Petri Suovanen pyysi minua kirjoittamaan kansitekstit Limonadi Elohopea -yhtyeensä Trukilla yli vaikeuksien -debyyttialbumin uuteen vinyylilaitokseen, suostuin saman tien. Olihan Trukilla yli vaikeuksien sentään suomenkielisen rockin uuden ajan alkamisen merkki tai ainakin yksi niistä.

Limonadi Elohopea syntyi syksyllä 1994, kun laulaja-kitaristi ja lauluntekijä Suovanen päätti perustaa ensimmäisen suomenkielisen yhtyeensä. Ilmassa oli intoa ja inspiraatiota: Suovasen, Petteri Eevan, Sakari Seppälän, Tero Kohtamäen ja Jussi Hämäläisen kokoonpano sai vuodessa kokoon albumillisen tasokasta ja persoonallista materiaalia ja levytyssopimuksen Poko Rekordsilta.

Kun Poko julkaisi Trukilla yli vaikeuksien -albumin syyskuussa 1995, se lähti promootiossa brittityyppiselle yliampumalinjalle. Mainokset kertoivat, että Limonadi Elohopea oli vuoden tulokas, uskomaton löytö, seuraava iso juttu ja suomalaisen rockin pelastaja. Yhtyeen jäsenet olivat hämillään, häpeissään ja ylpeitä noista ylisanoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hehkutus oli posketonta mutta ei silti perusteetonta. Trukilla yli vaikeuksien ilmestyi aikana, jolloin suomenkielinen rock oli jumissa kahdeksankymmentäluvulla. 1990-luvun puolivälissä kaivattiin kipeästi uutta sukupolvea, joka päivittäisi nahistuneen suomirockin uuteen aikaan uusilla vaikutteilla ja uudella energialla. Limonadi Elohopea oli etulinjassa murroksessa, jota tahoillaan työstivät myös Zen Cafe, Absoluuttinen Nollapiste ja Apulanta.

”Trukilla yli
vaikeuksien oli
suomenkielisen rockin uuden ajan alkamisen merkki.”

Trukilla yli vaikeuksien ei sisältänyt tavanomaisia ainesosia. Sen suomenkieliselle vaihtoehtorockille ei ollut kunnollista vertailukohtaa. Kappaleet kirjoittanut Suovanen kartteli kliseitä ja piti johtotähtenään ainutlaatuisuutta. Hän kuunteli tuohon aikaan Swervedriverin, Sonic Youthin, Nirvanan ja Beckin levyjä mutta osasi omia laulujaan tehdessään olla apinoimatta vaikuttajiaan. Hetkittäin nuori biisintekijä lankesi itsetarkoitukselliseen taiteiluun, mutta sekin on parempi vaihtoehto kuin kädenlämpöinen tavanomaisuus.

Trukilla yli vaikeuksien ei ollut myyntimenestys, eikä Limonadi Elohopea jämähtänyt suurta lupausta ikuisesti lunastavaksi kehäraakiksi. Se julkaisi kymmenessä vuodessa viisi albumia. Musiikki muuttui ja kehittyi joka levyllä, mutta Suovasen omaleimainen lauluntekotyyli sai yhtyeen kuulostamaan aina vain itseltään. Niin oli vielä loppuaikoinakin, kun alkuperäisestä kokoonpanosta olivat jäljellä enää Eeva ja Suovanen. Limonadi Elohopea päätti aktiiviuransa kesällä 2004.

Turkulainen Svart julkaisee Trukilla yli vaikeuksien -vinyylin levyn 20-vuotisjuhlan aikaan. Se on oiva kunnianosoitus suuren pienen bändin omaleimaiselle musiikille.

Suovanen levyttää nyt Tero-Petri-yhtyeen kanssa, ja Eeva toimii Ohjelmatoimisto Pommilaukan päämiehenä. Limonadi Elohopea kokoontuu keikalle aina silloin, kun se tuntuu sopivalta.

Tänään on sellainen päivä. Limonadi Elohopea soittaa H2Ö-festivaalilla.

Kirjoittaja on musiikkitoimittaja.

ts.kulttuuri@ts.fi