Kivasti päivitettyjä
ihmissuhdehittejä

• Mamba: Kaipuun sanomat. Warner 2009.

Mamba ihastuttaa mutta monien muiden porilaisbändien tavoin myös vihastuttaa. Itseäni Tero Vaaran ihmissuhdekiemuroista maukuminen pelkästään ärsytti, kunnes joskus 1990-luvun lopulla huomasin melkein pitäväni Valokuvia-kappaleesta – joka muuten nykyään on kaikkien aikojen soitetuin kotimainen kappale kaupallisilla radiokanavilla.

Uutta henkeä yhtyeen suosituimpiin kappaleisiin puhaltava Kaipuun sanomat on niin toimivaa suomipoppia ja -iskelmää, että alan olla valmis unohtamaan viimeisetkin varaukseni. Heti levyn aloittava, ennen julkaisematon Rakkaus on iso riski riisuu aseista. Jukka Pojan avustama, reggaepoljentoinen kappale voi hyvinkin auttaa Mambaa nuorten kuuntelijoiden saalistamisessa.

Vanhat kappaleet hyötyvät järjestään uusista, taustalaulajien, jousiston ja puhaltimien värittämistä sovituksista. Mikä parasta, esimerkiksi bändin keskeisiin kappaleisiin lukeutuvat Valokuvia ja Älä jätä minua on maltettu sovittaa riittävän ilmaviksi. Viulut soivat komeasti, mutta eivät yhtä sävyttömästi kuin Verven, Manic Street Preachersin ja kumppaneiden 1990-luvulla oli tapana.

En ole koskaan sietänyt sinivalkosoulia, mutta puhallinsektion tanakoittama, mukavasti nytkyttävä Meille vai teille pakottaa hieman peräytymään tässäkin asiassa. Koukukkaiden sävellysten ja kivojen sovitusten ohella albumi tarjoaa romantiikkaa, josta on paikoin yllättävänkin pitkä matka porilaiskollegojen Dingon ja Yön patetiaan.

TUOMO KARHU

Mamban 25-vuotisjuhlakonsertti Turun konserttitalossa tänään klo 19.