Kulttuuri

Reviiri – lupa kirjoittaa

Mia Honka (oik.), Sari Snellman, Siru Laivanen, Riitta Elo, Liina-Maria Pelkkala, Christian Lenander, Ossi Nyström, Kitti Nurmi ja Erkki Jakobsson valmistautuvat kevein mielin Reviirin julkaisuun. Kirjasta tuli hyvä ja vielä hyvännäköinen.
Mia Honka (oik.), Sari Snellman, Siru Laivanen, Riitta Elo, Liina-Maria Pelkkala, Christian Lenander, Ossi Nyström, Kitti Nurmi ja Erkki Jakobsson valmistautuvat kevein mielin Reviirin julkaisuun. Kirjasta tuli hyvä ja vielä hyvännäköinen.

Turun kirjamessuilla julkistetaan jo 13. Reviiri. Huonon onnen numerosta huolimatta uuden varsinaissuomalaisen kirjallisuuden antologia on syntynyt onnellisten tähtien alla.

– Voimme ruveta levittämään kirjaa ylpeinä eteenpäin, sen verran huolellisesti se on toimitettu. Ja Mia Hongan tekemästä kannestakin tuli poikkeuksellisen kaunis. Tapa, jolla se yhdistää oman huoneen johonkin ei ihan standardihuoneeseen, toimii erinomaisesti, Varsinais-Suomen taidetoimikunnan pääsihteeri Henri Terho sanoo.

Kansikuva heijastelee Reviirin teemoja.

– Emme hakeneet tekstejä teemojen perusteella. Laatu oli ainoa kriteerimme. Silti yhtenäisiä teemoja tuli aika paljon. Kuten jo Mian suunnittelemasta kannesta näkyy, huoneisto nousi yhdeksi kantavaksi aiheeksi. Päädyimmekin jakamaan koko kirjan neljään osaan huoneisto-teeman pohjalta, Reviirin päätoimittaja Maija Nyström kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osastojen nimet ovat Kynttilät ja pöytä, Mahdollisuuksien tuulikaapit, Kaupungeista paratiiseihin sekä Ihopoimun takana.

– Ensimmäisessä käsitellään kodin tilaa ja parisuhdetta, toisessa arjen absurdiutta, kolmannessa monenlaista kaupunkiin liittyvää tematiikkaa ja neljännessä ruumiillisuutta, ruumiin tilaa, Nyström sanoo.

11 uutta
kirjoittajaa

Reviiriä varten järjestettiin avoin tekstihaku varsinaissuomalaisille kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet omaa teosta. Tekstejä saapui yhteensä 68 kirjoittajalta. Mukaan valittiin sekä runoa että proosaa.

Kirjan kansiin selviytyivät Riitta Elo, Mia Franck, Otso Helasvuo, Erkki Jakobsson, Kalle Knaapi, Siru Laivanen, Christian Lenander, Kitti Nurmi, Ossi Nyström, Liina-Maria Pelkkala ja Sari Snellman.

Tämänkertaisten kirjoittajien kokeneinta kaartia edustaa Riitta Elo, jolta on kirjassa neljä novellia.

– Olen aina ollut kirjaston suurkäyttäjä ja innokas kirjoittaja.

– Jossain vaiheessa työelämä, lapset, remontti ja muut sellaiset asiat kuitenkin veivät kirjoittamismahdollisuudet. Uudelleen innostuin kolme vuotta sitten, kun menin työväenopiston lyriikkakurssille. Siitä lähtien olen käynyt erilaisilla proosa- ja lyriikkakursseilla. Sitä kautta sain myös kaksi proosakaveria, joiden kanssa perustimme kirjoittajapiirin. Reviirissäkin on piirissämme kirjoitettuja harjoitelmia, Elo kertoo.

– Reviiriin asti minusta tuntui, että kaltaiseni työssä käyvä ei saa kirjoittaa aktiivisesti, vaan pitää keskittyä työhön ja perheeseen. Reviiri on minulle eräänlainen valtakirja, lupa kirjoittaa.

Liina-Maria Pelkkala esittäytyy antologiassa runoilijana.

– Lyriikka vain on viime aikoina vienyt mennessään. Seuraava askeleeni on kuitenkin yrittää löytää uudestaan proosan kirjoittaminen, 19-vuotias, tänä syksynä kotimaisen kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen opinnot aloittanut Pelkkala kertoo.

Reviirin asiantuntijoina toimivat tutkija-kriitikko Siru Kainulainen, tutkija-kriitikko Maria Österlund ja kirjailija Emma Puikkonen. Toimituskuntaan kuuluivat myös päätoimittaja Maija Nyström sekä Katja Keto ja Daniela Mårtenson.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Reviiri julkaistaan Turun kirjamessuilla Fiore-lavalla perjantaina 2.10. klo 17.10. Sitä ennen reviristejä voi tavata Varsinais-Suomen taidetoimikunnan osastolla A/40 perjantaina 2.10. klo 16–17. Lauantaina 3.10. reviristejä voi käydä tapaamassa klo 11–16.