Kirjailija Anu Kaipainen on kuollut

Kirjailija Anu Kaipainen sai vuonna 2006 Suomen kirjailijaliiton palkinnon. Takana kirjailijaliiton silloinen puheenjohtaja Kari Levola.
Kirjailija Anu Kaipainen sai vuonna 2006 Suomen kirjailijaliiton palkinnon. Takana kirjailijaliiton silloinen puheenjohtaja Kari Levola.

Kirjailija Anu Kaipainen on kuollut Helsingissä 76-vuotiaana. Häneltä on julkaistu yli kaksikymmentä romaania, runokokoelmia sekä suuri määrä näytelmiä ja televisiodraamaa. Kirjailijan tunnetuimpia teoksia ovat muun muassa romaanit Arkkienkeli Oulussa (1967), On neidolla punapaula (1973) sekä Naistentanssit (1975).

Laajaan tuotantoon kuului myös kaksi suomalaisista runonlaulajattarista kertovaa romaanimaista teosta: Larin Paraskesta kertova Poimisin heliät hiekat (1979), joka oli aikansa suurmenestys, sekä Mateli Kuivalattaren elämästä kertova Kuin on pitkät pilven rannat (2000).

Trilogian päätökseksi tarkoitetun teoksen Kulkuri ja karjalankiuru käsikirjoitus jäi vain hieman keskeneräiseksi. Käsikirjoituksen kohtalo on vielä avoin, kerrotaan WSOY:stä.

Anu Kaipaisen synnyinkoti oli Muolaassa, mutta sota ajoi evakkoon Pieksämäelle. Hän toimi pitkään äidinkielenopettajana ja 1970-luvulla useissa järjestötehtävissä. Vuonna 1970 hän sai valtionpalkinnon romaanistaan Magdalena ja maailman lapset.

Kaipaisen kirja Granaattiomena oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2002.