Kulttuuri

Samuli Poutanen on loistava Puck

Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksen keijutyttöset kiusaavat Samuli Poutasen esittämää Puckia Kesäyön unelmassa.
Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksen keijutyttöset kiusaavat Samuli Poutasen esittämää Puckia Kesäyön unelmassa.

Suomen kansallisbaletti: Kesäyön unelma. Koreografia Jorma Elo William Shakespearen komedian pohjalta, musiikki Felix Mendelssohn Bartholdy, lavastus ja puvut Sandra Woodall, valaistus Linus Fellbom, musiikinjohto Pietro Rizzo. Ensi-ilta 24.4. Suomen kansallisoopperassa.

Shakespearen klassikkokomediasta ovat aikojen kuluessa tehneet omat balettiversionsa sellaiset maailmankuulut koreografit kuin George Balanchine tai John Neumeier. Suomalaisen Jorma ElonKesäyön unelma sai ensiesityksensä vuonna 2010 Wienin valtionoopperan baletin esittämänä.

Elon adaptaatio onnistuu kuljettamaan tarpeeksi hyvin Shakespearen näytelmän vähintäänkin monimutkaista juonta, sen käänteitä ja ristiin rastiin rakastumisia. Ateenan muinaiseen hoviin ja keijujen mystiseen valtakuntaan sijoittuvan baletin tapahtumavyyhti silottuu selväksi loppuun tultaessa. Elon näkemyksessä juonen kuljetus ja koreografinen innovatiivisuus kulkevat rinnakkain. Vanhahtavaa pantomiimista elekieltä käytetään ajoittain hyväksi tarinan käänteiden selvittämiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elo onnistuu outouttamaan klassisen baletin ilmaisukeinoja hyödyntämällä kokonaisvaltaisesti tanssijoiden kehoja. Erityisen hienosti Elo saa aikaan huumoria, joka ei ole vain liikkeen päälle puettua, vaan liikekieli itsessään on humoristista. Koomisen liikeilottelun rinnalle Elo on rakentanut kauniita ja harmonisia kaksintansseja, ja erityisesti toisessa näytöksessä tykitetään esiin mahtavaa koreografista vallattomuutta, muuntuvia ryhmäsommitelmia ja vaikuttavaa rytmiikkaa.

Kaksinäytöksisen baletin ensimmäinen osa viipyilee edeten hitaasti. Toinen näytös sen sijaan on alusta loppuun asti koreografisesti hienoa katsottavaa. Sandra Woodallin lavastamana Ateenan hovi on minimalistisesti esiin koottu. Keijujen valtakunta puolestaan on viehättävästi salaperäinen ja kauniisti katosta laskeutuvat kukkamaiset valaisimet luovat mystistä tunnelmaa.

Puvustus luo mielikuvia antiikin Kreikasta. Pukujen värit sävyttyvät kultaan, hopeaan ja maanläheisiin väreihin ilman voimakkaita sävyjä. Felix Mendelssohnin Kesäyön unelman näytelmämusiikin lisäksi baletissa kuullaan osia säveltäjän viulukonsertosta (solistina Jukka Merjanen) ja neljännestä sinfoniasta. Kuuluisan häämarssin aikana näyttämö täyttyy taidokkaasta tanssista.

Kesäyön unelman soolotanssijat tekevät taidokasta työtä. Erityisesti Eun Ji-Ha Hermiana ja Ilja Bolotov Lysanderina hahmottavat nuoret rakastavaiset monimuotoisella tulkinnalla ja upealla tekniikalla. Tiina Myllymäki keijujen Titania-kuningattarena ja Sergei Popov keijujen Oberon-kuninkaana tanssivat soljuvasti kauniissa pas de deux’ssa.

Baletti on kuitenkin Samuli Poutasen show. Hänen Puck-hahmonsa on kaiken tapahtumisen primus motor, ja Poutanen valloittaa koko näyttämön mahtavalla tekniikallaan ja kujeilevalla tulkinnallaan haltiahahmosta.

Poutasen karisma ja jännite kestää onpa hän sitten balettioppilaitoksen hurmaavien keijutyttösten kutittamana tai tekemässä kiusaa sekoittamalla rakastavaispareja keskenään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy