Kirja-arvostelut

Sattuman käsittämättömyys

Taivaalta tippuvat asiat on Selja Ahavan toinen proosateos.
Taivaalta tippuvat asiat on Selja Ahavan toinen proosateos.

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat. Gummerus 2015. 223 s.

Dramaturgi ja käsikirjoittaja Selja Ahavan toinen proosateos jatkaa tunnelmaltaan esikoisteoksen Eksyneen muistikirja (2010) jalanjäljissä. Haikean melankolinen Taivaalta tippuvat asiat on koskettava kertomus perheestä, jossa jokainen joutuu kyseenalaistamaan oman elämänsä ja maailmankuvansa merkityksen sekä mielekkyyden.

Saaran perheen elämä järkkyy teoksen aloittavassa tekstissä ”Seinään haudattu tyttö”, kun kasvimaalla ahertava äiti kuolee keskellä kesää taivaalta putoavan jäälohkareen alle. Pieni Saara jää sivuun ja unohtuu isänsä Pekan tuskan varjoon.

Miksi juuri minä? Entä jos ihminen ei suostu hyväksymään, ettei vastauksia kysymyksiin ole olemassa? Tätä pohtii muun muassa Pekan sisar Annu, joka voittaa lotossa pääpotin kahdesti. Hän heittäytyy kirjeenvaihtoon miehen kanssa, johon salama iskee aina uudestaan.

Ahava tarkastelee upeasti keskeneräisyydestä ja sattumanvaraisuudesta aiheutuvaa ahdistusta. Kun jotakin käsittämätöntä tapahtuu, ihmiset unohtavat olennaisen ja jäävät pyörimään paikoilleen löytämättä enää ulos tilanteesta. He takertuvat pikkuseikkoihin ja etsivät tapahtumille syytä tai oikeutusta: ”Itse olen ihan raivona! Tai olisin, jos vain tietäisin kenelle.” Kun turhautumista ei pääse purkamaan, tilanne ei laukea, eikä ihminen kykene jatkamaan eteenpäin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teoksen rakenne poikkeaa positiivisella tavalla totunnaisesta. Kirjaan sisältyy neljä laajaa osiota, jotka muistuttavat muodoltaan novellia. Tarinat kuitenkin kutoutuvat saman perheyhteisön ympärille. Näkökulma vaihtuu tekstistä toiseen, Saaran tytönmaailmasta Annu-tädin metafyysiseen turhautumiseen ja Kristan vahvaan ulkopuolisuuden tunteeseen.

”Erityisesti
Saaran sisäinen maisema on
rikas ja kieli
kekseliästä sekä oivaltavaa.”

Ahava on tavoittanut hyvin eri kertojanäänet. Erityisesti Saaran sisäinen maisema on rikas ja kieli kekseliästä sekä oivaltavaa. Lapsen huomiot aikuisten maailmasta ovat riemastuttavan tarkkanäköisiä.

Taivaalta tippuvat asiat käsittelee herkkävaistoisesti ihmismielen toimintaa yllättävissä ja yli ymmärryksen käyvissä tilanteissa. Lamaannusta seuraa eheytyminen, mutta jokainen joutuu odottamaan oman aikansa ja löytämään omat tapansa selviytyä käsittämättömästä.