Porkkanaraha poiki Paraisille teatterisalin

Turun Sanomat, Länsi-Turunmaa

LASSE RAITIO

iiden saaristokunnan liittämisestä Länsi-Turunmaan saaristokaupungiksi voi olla montaa mieltä, mutta yhtä ei käy kieltäminen. Ilman kuntaliitosta Paraisilla ei olisi upeasti remontoitua urheilu- ja nuorisotaloa eikä etenkään upouutta teatterisalia.

– Paraisten osuus kuntaliitoksen yhteydessä
saaduista porkkanarahoista käytettiin kokonaan PUNT:in remonttiin, Länsi-Turunmaan kulttuuripäällikkö Fia Isaksson kertoo.

Porkkanarahojen osuus kaikkiaan 2,5 miljoonan euron remontista oli 750 000 euroa.

unnuntaina virallisesti käyttöön vihityn teatterisalin osuus kokonaisremontista oli puolestaan 600 000 euroa, josta puolet kuittasi paikallinen teatteriseurue Teaterboulage Svenska kulturfondenilta ja Konstsamfundetilta saamillaan avustuksilla.

– Teaterboulagesta tuli näin PUNT:in toiseksi suurin osakkeenomistaja, mutta kaupunki on toki ylivoimaisesti enemmistöosakas, Isaksson sanoo.

Uusi teatterisali on osoittanut tarpeellisuutensa pikavauhtia. Koko syksy on jo varattu muutamaa joulukuun iltaa lukuunottamatta. Samoin koko ensi vuoden kevätkausi.

– Illat on varattu käytännössä esityksille, päivisin salissa voidaan pitää myös harjoituksia, Isaksson sanoo.

eatterisalissa on normaalisti yleisölle 164 istumapaikkaa.

– Lupa on 210 katsojalle ja tähän myös pyritään jollakin järjestelyillä.

Katsojapaikkojen määrää pohdittiin kuulemma perusteellisesti.

– Tähän päädyttiin. Jos yleisöä on tulossa runsaammin, niin täytyy vain lisätä esityksiä.
Toisaalta on paljon sellaisiakin esityksiä, joihin tulee vain 80 katsojaa, ja silloin tämän kokoinen katsomo ei vaikuta tyhjältä, Isaksson selittää.

iirrettävä katsomo ja valaistusjärjestelmä antavat mahdollisuuden sellaistenkin esitysten tuottamiseen, joista Paraisilla on aikaisemmin voinut vain haaveilla. Syksyn vetonauloja ovat ruotsalainen Zarah Leander -kabaree 30. syyskuuta ja vaasalaisvoimin toteutettu Abbey Road Live In Concert 11. lokakuuta.

Sekä tietysti Teaterboulage-ryhmän revyy, joka taatusti täyttää teatterisalin katsomon kymmeniä kertoja 24. lokakuuta alkaen.

– Revyyllä ei ole vielä nimeä, ja itse asiassa aiheesta on tulossa jonkinlainen äänestys. Älkää siis ihmiset
ihmetelkö, jos ensimmäisissä julisteissa mainostetaan nimetöntä revyytä, Isaksson nauraa.

Nimeä haetaan muuten myös uudelle teatterisalille, joka tällä hetkellä tunnetaan PUNT-teatterina. Ehdotuksia voi lähettää osoitteeseen fia.isaksson@lansi-turunmaa.fi.

nnostus teatteriin on siis Länsi-Turunmaalla suurta, mutta mutta... kaksikielisellä paikkakunnalla silmiinpistävän ruotsinkielispainotteista.

– Pitää paikkansa. Jostakin syystä aktiivisimmat teatteriharrastajat ovat Paraisilla olleet ruotsinkielisiä. Suomenkielisellä kansalaisopistolla on kuitenkin nopeasti suosiotaan kasvattanut nuorisoryhmä, joten tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua. Kaarinan nuorisoteatterin toimintaan on myös osallistunut suomenkielisiä paraislaisnuoria, ja Teaterboulagen
revyy on joka toinen vuosi kaksikielinen eli seuraavan kerran ensi syksynä, Isaksson kertoo.