Näyttämötaide

Tanssijat
dominonappuloina

• Stragedilliset pelikuviot. Koreo-grafia, lavastus, puvustus, filmit Annastiina Saastamoinen ja Sinikka Strömmer, musiikki kooste, video- ja äänieditointi Jan-Mikael Träskelin, valosuunnittelu Jori Koskinen. 16.9. Barker-teatteri.

Turun konservatoriosta vuonna 2008 tanssijoiksi valmistuneiden Annastiina Saastamoisen ja Sinikka Strömmerin itsensä esittämä tanssiteos tekee ihmisistä pelinappuloita mutta myös pelaajia. Esityksessä käydään viitteellisesti läpi, miten lapsi opettelee pelaamaan sääntöjen mukaan mutta erityisesti sääntöjä vastaan.

Barker-teatterin tanssitaiteen residenssissä viime kesänä kehittyneellä teoksella on hauskasti kummallinen nimi, joka pistää leikittelemään. Ehkä Stragedilliset pelikuviot viittaavat strategiaan ja stageen, ehkä eivät.

Kasvamisen ja pelin yhteen asettamisessa ei sinällään ole mitään uutta, mutta nuorten tekijöiden tuore meininki tekee esityksestä positiivisen kokemuksen. Heidän konseptissaan ei lähdetä selittelemään vaan he näyttävät tanssimalla ja liiketeatterilla sekä videon ja nauhalta tulevien tekstien avulla, miten pelistrategiat toimivat näyttämölle tuotuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kohtaukset pitkittyvät ajoittain ja niissä on tyhjäkäyntiä. Dominonappuloita kasataan uudelleen ja uudelleen, käsivarsille tai lattialle. Nappuloilla leikkiminen kuin pikkuautoilla tai legopalikoilla toistuu läpi teoksen punaisena lankana. Ja niiden rakentelusta esiintyjät saavatkin aikaan hauskoja pointteja.

Esityksen videomateriaalissa heijastetaan joitakin ystävyyteen tai kasvamiseen liittyviä iskulauseita. Videolla tanssijat ovat myös selkä seinää vasten -tilanteessa, roikkuvat ja kamppailevat seinän kanssa.

Videota heijastetaan takaseinälle turhankin korkealle. Katsoessa joutuu valitsemaan joko videon tai live-esiintyjien seuraamisen. Näin liikkuvan kuvan ja näyttämöllä liikkuvien kehojen vuorovaikutus jää toteutumatta.

Tekijät ovat esiintyjinä rentoja ja asiansa osaavia, ja erityisesti heidän valitsemansa musiikki (mm. vaihtoehtopoppia esittävä Joy Zipper) toimii hyvin. Tanssi ja liike asettuvat kivasti vastasuhteeseen biisien kanssa.