Kulttuuri

Uusi E.T. hassuttelee väreillä

Böö-kansa etsii uutta planeettaa kodikseen.
Böö-kansa etsii uutta planeettaa kodikseen.

Vihdoin kotona. Ohjaaja Tim Johnson. Kinopalatsi 1, 2, 3, 5 & 9. K7, 1 h 35 min.

DreamWorksin uusin animaatioelokuva on Jeffrey Katzenbergin yritys kaapata mukaansa ja muuttaa rahaksi vanhan kaverinsa ja yhtiökumppaninsa Steven Spielbergin E.T.:n idea.

Kierrättämällä tämä käy. Alien-komedian hahmot ovat hirmuisen söpöjä ja huumori kakaraviisasta. Rihanna ja Jennifer Lopez taustalla takaavat jopa teinisuosion.

Mutta jotain puuttuu. Alien-heitot tarttuvat, mutta kokonaisuus on turhan varovaisesti laskelmoitu. Sen siitä saa, kun lastenelokuvaa tehdään tietokoneohjelmien eikä sydämen äänen mukaan.

Miellyttävää on se, että Vihdoin kotona on tyttöelokuva. Kun sympaattisen väkkärä Böö-kansa tupsahtaa avaruudesta tänne tylsimysten planeetalle, kaksi yksilöllistä altavastaajaa kohtaa. Alien nimeltä Oho ja reipas ihmistyttö Tippi aloittavat yhteisen matkansa. Mukava yksityiskohta on se, että Böö-tyypit vaihtavat väriä tunteidensa mukaan. Värikoodeilla pääsee jo pitkälle.

DreamWorks on Shrekistä alkaen korostanut yhtä sanomaa: ulkopuolinen on parempi kuin sopeutuja. Niin voi ollakin, mutta resepti kaipaisi jo hieman variaatiota eikä vain toistoa vaihtuvilla väreillä ja vitseillä.

Vihdoin kotona on sen verran lapsekas elokuva, että se tuskin viihdyttää aikuisia kuten Sherk-sarjan vauhkot riemurallit.