Picasso saapuu Ateneumiin

Turun Sanomat, Helsinki

HETA ÄNGESLEVÄ

Huomenna perjantaina Helsingissä avautuu syksyn ehkä odotetuin taidenäyttely, kun ovet Ateneumin taidemuseoon avataan yleisölle. Pablo Picasson (1881–1973) suurnäyttelyssä on esillä lähes 200 teosta maailmankuulun taidemaalarin uran eri aikakausilta. Kyseessä on ensimmäinen näin laaja Picasson tuotantoa esittelevä näyttely Suomessa.

Näyttelyn on koonnut Pariisissa sijaitsevan Musée National Picasson johtaja Anne Baldassari. Pariisin Picasso-museota restauroidaan parhaillaan, ja taideteokset on lähetetty kaksi vuotta kestävälle maailmankiertueelle.

Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila muistuttaa, ettei näyttely ole mikä tahansa näyttely. Erityiseksi sen tekee jo se, että näyttelyn juuri Ateneumille on koonnut Picasso-asiantuntija Baldassari.

– Lisäksi kokoelma tulee yhdestä paikasta ja teokset ovat olleet Picasson itsensä omistuksessa, Tanninen-Mattila kertoo.

Picasso tunnetaan ennen kaikkea taidemaalarina, mutta hän teki myös grafiikkaa, veistoksia, valokuvasi ja kirjoitti runoja. Näyttelyssä katsoja pääsee tutustumaan myös Picasson vähemmän tunnettuun puoleen.

– Tässä näkee Picasson elämäntyön kaaren, mikä on niin häkellyttävän hieno.

Ateneumille
arvostusta

Ateneumille Picasson näyttelyn saaminen on merkittävä asia.

– Kyllä se nostaa meidät kansainvälisesti ihan eri tasolle. Maailmalla huomataan, että meilläkin voidaan esittää tämäntasoinen näyttely, ja sille löytyy myös yleisö, museonjohtaja miettii.

Loppiaiseen asti jatkuvaan näyttelyyn odotetaan 250 000 kävijää.

– Edelfeltin näyttelyn näki 311 00 kävijää. Saa nähdä, meneekö ennätys rikki, Tanninen-Mattila sanoo.

Ensimmäistä kertaa Ateneumin näyttelyyn on mahdollista ostaa ennakkolippuja. Tällä halutaan vähentää jonottamista ja ruuhkia, mutta myös opastaa suomalaista museokävijää uusille tavoille.

– Yleensä museoissa on aina hirvittävä ryysis viimeisen kolmen viikon aikana. Viimeinen viikonloppu on ihan kamala, eikä kenelläkään ole enää kivaa. Ostetaanhan elokuviin ja konsertteihinkin lippuja etukäteen, joten miksei museoonkin, Tanninen-Mattila miettii.

Tähän mennessä ennakkoon on myyty noin 4 500 lippua. Lippuja myydään aina myös kassoilta.

Picasson kaltaisessa erityisnäyttelyssä turvataso on nostettu normaalia korkeammalle. Yleisön toivotaan jättävän päällysvaatteet sekä sateenvarjot vaatesäilytykseen. Kamerakännyköiden käyttäminen ei ole sallittua näyttelysaleissa.

– Olemme myös lisänneet aistinvaraista salivalvontaa.

Picasso on yksi niistä taiteilijoista, joka herättää mielikuvia useimmissa ihmisissä jo pelkän nimensä perusteella. Miksi tutulta tuntuvan taidemaalarin teoksia kannattaa tulla katsomaan paikan päälle?

– Muistuttaakseen itselleen siitä, miten tärkeää arkipäivän luovuus on. Picasso muutti jatkuvasti tapaansa tehdä, ja se ajoi häntä eteenpäin. Se on luovuuden edellytys.

Pablo Picasso – Mestariteoksia Pariisin Picasso-museosta Ateneumin taidemuseossa 18.9.2009–
6.1.2010.

Katso lisäkuvat kuvagallerioista.