Diiva on irti

Marko Vainion 10-vuotisjuhlashowhun mahtuu paljon blingiä. Kuva: Antti Ranki
Marko Vainion 10-vuotisjuhlashowhun mahtuu paljon blingiä. Kuva: Antti Ranki

Marko Vainio: Divet Show, 10-vuotisjuhlashow.

Miss Divetillä on syntymäpäivä, joten bileet ovat sen mukaiset. Suomalaisten suosikkien seurana lavalle kipuavat maailman luokan naisartistit Mariah Careysta Miley Cyrukseen. Upeiden hahmojen takana on turkulainen dragartisti Marko Vainio.

Vainion uralle mahtuu Turun Tähti -voitto, Miss Drag Queen 2004 -titteli, kansainvälistä menestystä ja aika monta matkaa Itämerellä. Takana on kaksituhatta keikkaa, mutta lavalla nähdään esiintymisestä edelleen nauttiva ja miellyttävä persoona, jolle diivailu on vain osa showta.

Divet Shown 10-vuotisjuhla koostuu Vainion repertuaarin parhaista paloista sekä uusista yllätyksistä. Kymmenien hahmojen joukkoon mahtuu paljon blingiä, hyvää musiikkia ja kuuluisia maneereja. Laajasta tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin.

Aluksi ajatus kahden tunnin dragshowsta mietityttää, mutta hyvin rakennettu esitys kantaa. Vaihdot hoidetaan tanssijoiden avulla, eikä suvantovaiheita pääse syntymään. Esitys rytmittyy neljään kokonaisuuteen. Ensin tutustutaan suuriin diivoihin. Sitten lähetetään suomalaisartistit sekoilemaan Las Palmasiin ja nähdään myös Vainion kuuluisa Tuksu-tulkinta. Väliajan jälkeen vietetään hetki euroviisujen tunnelmissa ja lopuksi bailataan uusien hittien tahdissa. Meno on vauhdikasta alusta loppuun.

Lisämausteena Vainio kutsuu lavalle kollegansa Jukka Kurosen, joka hauskuuttaa Riitta Väisäsenä ja Tarja Halosena. Myös taustatanssijat saavat toteuttaa hahmoja, joista parhaiten jäävät mieleen Kikka ja hetkessä Jarkko Aholaksi muuttuva Pave Maijanen.

Vaikka Vainio tekee loistavan Beyoncén ja Paula Koivuniemen sekä aika monta muuta nimekästä leidiä, oma suosikkini löytyy tällä kertaa Antti Tuiskusta. Kun suomihittikavalkadi päättyy kutkuttelevan tarkkanäköiseen tulkintaan Suomen kirkkaimmasta poptähdestä, pääsee peto irti.

Dragshowssa pointti ei ole siinä, että mies pukeutuu naiseksi, vaan siinä, miten hahmot rakennetaan. Vainion muuntautumiskyky on ihailtavan tarkka. Se, miten artisti kommentoi Miley Cyrusta seksisymbolina tai imitoi Madonnan hurjia tanssiliikkeitä, ei synny ilman ajatusta ja kovaa työtä. Osuvia ovat myös Lady Gagan vessaharjamekko ja ihmisflyygeli.

Iltapäiväshown yleisö lämpenee väliajan jälkeen ja suosionosoitukset raikuvat konfettitykkien paukkeessa. Viimeisessä numerossa Vainio riisuu lainahöyhenensä, pyyhkii meikit kasvoiltaan ja toteaa olevansa mitä on. Ja hyvä niin, sillä laatuviihteelle on aina kysyntää.

FRIDA MARIA PESSI