Kulttuuri

Amatöörirevyy ammattilaisottein

Teaterboulagen uusi revyy tarttuu muun muassa Paraisten vilkastuneeseen ravintolaelämään. Mukana menossa Jonny Randström (vas.), Tossi Grönholm, Sanne Jahnsson, Emma Lindgård ja Elina Hurme.
Teaterboulagen uusi revyy tarttuu muun muassa Paraisten vilkastuneeseen ravintolaelämään. Mukana menossa Jonny Randström (vas.), Tossi Grönholm, Sanne Jahnsson, Emma Lindgård ja Elina Hurme.

Teaterboulage: Det sjunde rondellseglet, käsikirjoitus Skini Lindgård, Andreas von Bergmann, Samuel Karlsson, Anders Helenius, Daniela Franzell, ohjaus Riddo Ridberg, koreografia Frida Lassus, musiikin johto Matti Ridberg, valot Tony Nurmi. Ensi-ilta 20.2. Paraisten urheilu- ja nuorisotila Puntissa.

Soisin, että jokaisella kaupungilla olisi oma Teaterboulagensa, joka muutaman vuoden välein näyttää asukkailleen, miten asiat makaavat. Paraislaisen amatöörijoukkion edellisestä revyystä ehti vierähtää viisi ja puoli vuotta, mutta hyvää kannattaa odottaa.

Uusin revyy, Det sjunde rondellseglet (Seitsemäs rondellipurje), viittaa hauskasti kahteen suuntaan. Ingmar Bergmanin kuuluisan elokuvan Seitsemäs sinetti (ruots. Det sjunde inseglet) nimi on väännetty osoittamaan Paraisten maamerkkinäkin toimivaan kiertoliittymään, jota koristavat purjeet. Tosin rondellissa niitä on vain viisi, kahden salaisuus paljastuu revyyssä, samoin yhteys Bergmaniin.

Det sjunde rondellseglet sisältää 25 sketsiä ja 14 uudelleen sanoitettua laulua. Ideoita on pitänyt olla alunperin kilokaupalla, että lopputuotteeseen saadaan näin monta hyvää ellei peräti erinomaista oivallusta. Kokonaisuus on tehty paraislaisesta vinkkelistä, mutta se avaa myös laajempia näköaloja kaupunkien ja maan nykypäivään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jonkinlaisena kehyskertomuksena on Närbild-ohjelman toimittajan (Mecki Ruokolahti) reportaasi Paraisilla puhaltavista uusista tuulista. Toimittaja tapaa muun muassa tulevaisuussuunnittelijan ja visiokonsultin, jotka hahmottelevat kaupungista huikeaa metropolia: siltoja sinne ja tänne, kävelykatuja ees sun taas ja kalkkikaivos aivan uuteen muottiin palmuineen, biitseineen, pelikasinoineen ja laskettelurinteineen.

Näiden visioiden, kuten muidenkin sketsien taustalla on tietysti todellisuus. Viime kesänä Parainen sai lennokkaita ideoita kaupunkisuunnitteluun nuorten arkkitehtien Uusi kaupunki -kollektiivilta.

Toimittaja päätyy myös Kirkkosalmen keskellä sijaitsevalle Tjuvenin saarelle keskelle tapahtumia, joissa militantit lintuharrastajat agitoivat paikalliset asukkaat, historian saatossa saarelle asettuneet kemiönsiat, vastustamaan ”uusfasistista kalkkipölyeliittiä” ja ”piparkakkuaatelia”. Lintuharrastajien johdolla Tjuven, jonka nimi muutetaan Krimitoöksi, aikoo irrottautua Paraisista ja liittyä takaisin emämaahan. Revyyssä otetaan siis kantaa myös maailmanpolitiikkaan.

Reportterin lisäksi revyy sisältää muitakin toistuvia elementtejä, jotka kiinteyttävät hienosti kokonaisuutta.

Facebook-ryhmä Skärgårdpolitikernas officiella grillsida eli Saaristolaispoliitikkojen virallinen hiillostussivu, josta muodostui yleinen valituskanava, on poikinut näppäriä grillaus- ja marinasketsejä. Myös hiillostussivun pariksi perustettu Skärgårdens solsida – Saariston aurinkoranta saa osansa.

Riemua revitään toistuvasti myös kaupungin yhteispalvelupisteestä, jossa hoidettavana on erilaisten lupien lisäksi muun muassa taksikeskuksen, pizzalähetin, poliisin ja hotellin respan hommat. Kapakan kantapeikot puolestaan yrittävät ratkaista, miten kaupungin reiät saadaan hoidetuksi kaikkien silta- ja tunnelisuunnitelmien yhteydessä.

Det sjunde rondellseglet kattaa monia viimeaikaisia tapahtumia vilkastuneesta ravintolaelämästä Art Bank -galleriaan ja ikuisuusaiheita uimahallista pelimanneihin. Eikä kohteita aina käsitellä silkkihansikkain. Esimerkiksi paikallisen hotellin kyseenalainen toiminta viime kesänä saa kipakoita pistoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teaterboulagen musiikilliseen osaamiseen on aina pystynyt luottamaan, ja laulajia (etenkin Myyri Ruokolahti, Ida Wahtera ja Jonny Randström) kuuntelisi mielellään pitempäänkin.

Näyttämöllä on bändi mukaan lukien kaikkiaan 33 esiintyjää, ja se on yksi Teaterboulagen vahvuuksista. Eri rooleihin löytyy helposti persoonallisuuksia, jotka tuovat omat mausteensa hyvin oivallettuihin ja kirjoitettuihin numeroihin.