Kulttuuri

Turun nuori teatteri tarttui rankkaan aiheeseen

Taru Kumpulainen (vas.), Veera Suomi, Jenna Kangasniemi, Jussi Virtanen ja Jessica Thomson valmistautuvat Kaarnan harjoituksiin Turun nuoressa teatterissa. TS/Mikael Rydenfelt
Taru Kumpulainen (vas.), Veera Suomi, Jenna Kangasniemi, Jussi Virtanen ja Jessica Thomson valmistautuvat Kaarnan harjoituksiin Turun nuoressa teatterissa. TS/Mikael Rydenfelt

Mielenkiintoinen ja avartava, ihana, mahtava, koskettava! Ylisanat eivät lopu, kun Turun nuoren teatterin 15–20-vuotiaat näyttelijät luonnehtivat työn alla olevaa esitystään.

Tunnelma on korkealla, vaikka ensi viikolla ensi-iltansa saavan Kaarnan aihe on varsin rankka: näytelmä kertoo teini-ikäisestä tytöstä, joka ajautuu suhteeseen nelikymppisen miehen kanssa.

Näytelmän nimihenkilöä Kaarnaa näyttelee 16-vuotias Ronja Keiramo.

– Kaarna ei ole kauhean avoin vaan pitää paljon sisällään. Hänen ainoa hyvä kaverinsa on Pekko. Kaarnan koti ei ole ollut ehjä, erityisesti isäsuhde on huono. Suhteesta aikuiseen mieheen Kaarna hakee alitajuisesti turvaa, vaikkei hän halua sitä itse myöntää, Keiramo analysoi roolihenkilönsä käytöstä.

Kaarna on Turun nuoren teatterin panos valtakunnalliseen Nuori näyttämö -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on edistää nuorten hyvinvointia teatterin keinoin. Työväen näyttämöiden liiton koordinoima hanke käynnistyi 2013, jolloin neljä Suomen eturivin näytelmäkirjailijaa, Anna Krogerus, Tuomas Timonen, Ari-Pekka Lahti ja Tove Appelgren, kirjoitti kukin uuden, nuorille suunnatun näytelmän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuonna valittiin 27 nuorten ryhmää eri puolilta Suomea valmistamaan näytelmistä esitykset. Turun seudulta mukaan pääsivät Turun nuoren teatterin lisäksi Åbolands teaterskola Paraisilta ja Turun klassillinen lukio. Jokainen ryhmä sai valita itse tekstin, jonka halusi tehdä. TNT valitsi Krogeruksen Kaarnan.

TNT innostui toiminnanjohtaja Minna Kaislakarin mukaan Nuori näyttämö -hankkeesta, koska se oli uusi avaus nuorten harrastajien ja ammattilaisten kohtaamiseksi.

Ammattilaisten näkökulmaa hankkeeseen tuovat paikalliset laitosteatterit, joiden siipien suojassa esityksiä valmistetaan. Turussa emoteatterina toimii Åbo svenska teater. Se järjestää myös loppukeväästä pidettävän Nuori näyttämö -päätösfestivaalin, joka kokoaa Turkuun 15.–16. toukokuuta 100–150 nuorta ympäri maata.

TS–IRMELI HAAPANEN

LUE KOKO JUTTU KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA TAI DIGILEHDESTÄ