Kulttuuri

Kantaaottavaa Rölli-viihdettä

Rölli (vas. Ville Soinila), Alex-hiiri (Taika Selonen) ja Ada-kani (Inka Virtanen) nauttivat metsän vihreydestä, ennen kuin se peittyy yhdyskuntajätteeseen.
Rölli (vas. Ville Soinila), Alex-hiiri (Taika Selonen) ja Ada-kani (Inka Virtanen) nauttivat metsän vihreydestä, ennen kuin se peittyy yhdyskuntajätteeseen.

Allu Tuppurainen: Pelastakaa Röllimetsä, Turun nuori teatteri, ohjaus ja koreografiat Sofia Laurikainen, lavastus Henrik Ruutu, pukujen, maskeerausten ja kampausten suunnittelu Tytti Mulo, valosuunnittelu Mari Agge, äänisuunnittelu Sofia Laurikainen ja Juha Antikainen, musiikin sovitus Juha Antikainen, tarpeisto Sini Aarrekari, ensi-ilta 25.1.

Karamellipapereita, lelupakkauksia, tyhjiä muovipulloja... Bisnesväki suunnittelee Röllimetsään laskettelurinteitä, hiihtoputkia ja maailman suurinta pallomerta. Humpuukien Ylipapitar puolestaan käyttää taikakeinojaan värvätäkseen seuraajia Suurelle Roskalle ja rumentaakseen Röllimetsän yhdyskuntajätteellä.

Allu ”Rölli” Tuppuraisen käsikirjoittama Pelastakaa Röllimetsä on kannanotto kohtuutonta kuluttamista vastaan. Toisaalta se on sekä lapsia että aikuisia viihdyttävä humoristinen satunäytelmä. Pelastakaa Röllimetsä on myös yksi suomalaisen lastenteatterikentän kestosuosikeista. Turussa sitä esitti viimeksi Jo-Jo-teatteri Vepsän saaressa kesällä 2014.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun nuoren teatterin esityksessä on perinteinen, kaunis satunäytelmäilme. Tämän näytelmän yhteydessä metsän visuaalinen ilme on erityisen tärkeä, koska kulutuskriittisen sanoman kannalta ei ole yhdentekevää, miltä näyttää kohde, jota kannustetaan suojelemaan.

Henrik Ruudun suunnittelema lavastus loihtii näyttämötilaan vihreän satumetsän, jossa on hauskoja toiminnallisia elementtejä, kuten poimittavia kukkia, kaatuva puu ja romahtava mökin kuisti. Tytti Mulon mielikuvituksellisesti ja viimeistellysti pukemat ja maskeeraamat metsän asukit, kuten keijut, peikot ja eläimet, tuovat tilaan eloa ja vipellystä.

Mari Aggen suunnittelema, tarinan tunnelmia korostava valaistus sekä Sofia Laurikaisen ja Juha Antikaisen suunnittelema runsas, mutta tarkoituksenmukainen äänimaailma täydentävät esityksen metsävaikutelmaa.

Sofia Laurikaisen ohjaama 15-henkinen näyttelijäseurue tekee ilmeikästä työtä. Esiintyjien liikkuminen on hallitusti koreografioitua, mikä näkyy erityisen hyvin erilaisissa takaa-ajo- ja ”yleinen hässäkkä” -kohtauksissa. Varsinaisten laulu- ja tanssinumeroiden vaativuustaso on taitavasti suhteutettu esiintyjille, joista monet ohjaajan käsiohjelmassa esittämän puheenvuoron mukaan ovat mukana vasta ensimmäisiä kertojaan TNT:n produktioissa.

Ville Soinilan Rölli muistuttaa Tuppuraisen alkuperäishahmoa, mutta ei pyri kopioimaan sitä. Soinilan sympaattisessa Röllissä on omintakeista humoristista otetta. Kerttuli Neran suoraselkäisessä ja tervejärkisessä Maahiskeijussa puolestaan on suloista läsnäoloa ja roolin vaatimaa topakkuutta.

Helmi Anttila Sointu Lerkkasena ja Niko Lepistö Kaino Seesteisenä ovat rakentaneet taitavasti hahmoissaan lumouksen seurauksena tapahtuvan muutoksen. Janina Rautio-Visurin melko groteskiksi paljastuvassa Humpuukien Ylipapittaressa on sopivasti uhkaa ja jännitystä.

Turun nuoren teatterin taitavat aikuiset ammattilaiset ovat jälleen kerran luoneet taianomaisen satumaailman ja saaneet nuorista esiintyjistä parhaan irti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy