Ooppera-arvostelut

Hannu ja Kerttu viihdyttää koko perhettä

Kerttu, noita ja Hannu: Anu Hostikka, Päivi Nisula, Mari Palo
Kerttu, noita ja Hannu: Anu Hostikka, Päivi Nisula, Mari Palo

Hannu ja Kerttu -satuoopperan ensi-ilta Sigyn-salissa 27.11. Sävellys Engelbert Humperdinck, libreton suomennos Mikko Koivusalo, kapellimestari Jaakko Kuusisto, ohjaus Toni Wahlström.

Engelbert Humperdinck kuulostaa ulkomaankieliseltä kirosanalta tai loitsulta, ja valistunut lukija saattaa jopa yhdistää nimen 70-luvun imeläviiksiseen poptähteen.

Mutta se aito ja alkuperäinen Engelbert Humperdinck on saksalainen myöhäisromantiikan ajan säveltäjä, jonka maine perustuu satuoopperaan Hannu ja Kerttu (1893).

on hieno teos. Torstai-iltana siitä saatiin varmuus kun Filharmonikoiden, Linnateatterin, Konservatorion, Turun musiikkijuhlien ja Saaristo-oopperan yhteistuotanto sai ensi-iltansa.

Hannua ja Kerttua markkinoidaan koko perheen oopperana, oikeutetusti. Musiikki on isosti tehtyä ja romanttisessa tyylissään kunnianhimoisesti sävellettyä, kaunista ja dramaattisesti vaikuttavaa – ihan oikeaa oopperaa siis.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ainoastaan aihe ja keskiverto-oopperaa lyhyempi kesto kielivät lasten suuntaan katsomisesta.

Teos sopii siis erinomaisesti kenelle tahansa potentiaaliselle oopperanystävälle, ikään katsomatta. Paremmin kuin esimerkiksi edellinen Turun seudulla nähty lastenooppera, kesällä Naantalissa esitetty ankaran modernistinen Voi vietävä!

teos ei ole mitään ilman hyviä esittäjiä, ja heitä tässä produktiossa riitti. Mari Palo ja Anu Hostikka olivat mainiot Hannu ja Kerttu, sopivasti erisävyisine sopraanoineen.

Palon tummempisävyinen sopraano ja poikamaisen karski liikekieli rakensivat eloisan Hannun, ja Hostikan rikkaasti helskyvästä sopraanosta (tässä teoksessa melkein kaikki roolit ovat sopraanoja) syntyi tyttömäinen Kerttu.

Korskea tenori Juha Hostikka oli vaikuttava sisarusten isänä, hänen äänensä soi pakottoman komeasti ja sävykkäästi.

Päivi Nisulan noita oli maanisen lystikäs, eivätkä Riikka Rantanen ja Tiina Vahevaara jääneet pekkaa pahemmiksi.

Laadukas laulaminen on hyvä lähtökohta, mutta se ei vielä riitä, oopperassa pitää pystyä enempään. Ja Sigyn-salissa pystyttiin.

Kaikkien laulajien lavapreesens oli luonnikasta, kahdesta syystä: puhutut repliikit eivät olleet yhtään paperinmakuisia, ja ilmeisen aidosti hersyvät naurukohtaukset paljastivat heittäytymisen asteen isoksi.

ohjaus oli täsmällistä ja tiukkaa, tapahtumia oli tarpeeksi pitämään pienempienkin katsojien mielenkiinto yllä. Lavastus oli yksinkertaisuudessaan näyttävä, koko sali sivukäytäviä myöten oli tehokkaasti käytössä.

Valoilla ja lasiseinien mahdollistamilla heijastuksilla saatiin aikaan taianomainen tunnelma – jotakuta taisi vähän pelottaakin.

Videoprojisointeja nähtiin sopivan hillitysti, tosin alussa nähdyt animoidut tekstit riistivät huomion musiikilta. Sille ei vain voi mitään, että liikkuva kuva varastaa ihmisen aistit. Jos olet joskus katsonut televisiota, tiedät mistä puhun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Orkesteri soitti varmaotteisesti ja elävin sävyin, kapellimestari Jaakko Kuusisto piti balanssit ja tempot kohdillaan.

ongelma oli tekstityksen puuttuminen. Ei auta vaikka kuinka selittää, että tarina on kaikille tuttu, oopperassa ei kuulukaan saada selvää sanoista, ja että laulu on instrumentti muiden joukossa. Kuulija haluaa silti saada selvää, ja oopperassa pitää siksi olla tekstitys.

Jos haluat taideteoksen herättävän syvällisiä ajatuksia tai peräti haastavan sinut, Hannu ja Kerttu ei ole sinua varten. Mutta jos haluat viihtyä ja nauttia ja kylpeä musiikillisissa satumaisemissa, suuntaa Sigyn-saliin. Näytöksiä on vielä monta.