Kulttuuri

Israelilainen Doron tuo Turkuun muoviset sankarit

Video: Ariel Doron nukketeatteria

– Toivon, että jonakin päivänä voin tehdä Lähi-idän kiertueen ja työskennellä yhdessä libanonilaisten, palestiinalaisten, irakilaisten ja egyptiläisten nukketeatterin tekijöiden kanssa. Toivon, että olemme silloin tasa-arvoisia kansalaisia ja meillä on yhtäläiset oikeudet ja vapaus tehdä, mitä haluamme. Valitettavasti tämä kaikki tuntuu tällä hetkellä fantasialta.

Israelilainen nukketeatteritaiteilija Ariel Doron, 30, on vasta saapunut masentavan harmaaseen Turkuun. Marraskuinen matalapaine ei kuitenkaan ole syy, miksi nukketeatterijuhla TIP-Festissä torstaina esiintyvä taiteilija murehtii.

– Viime kesä oli Israelissa – ja tietysti myös Palestiinassa – todella kova. Yhä harvempi uskoo enää rauhanomaiseen ratkaisuun ja moni on menettänyt toivonsa kokonaan, Doron kuvailee kotimaansa tunnelmia Gazan sodan jälkeen.

Ariel Doron esittää torstaina TIP-Festissä sooloesityksensä Plastic Heroes (Muovisankarit). Se sisältää paljon leluja, muun muassa muovisia sotilaita ja tankkeja.

– Esitys ei koske Israelin ja Palestiinan välistä konfliktia, vaan siinä käsitellään asioita yleisemmällä tasolla. Joka maalla on oma sotaisa ja verinen historiansa, Doron muistuttaa.

TIP-Fest alkaa kulttuuritehdas Manillassa tänään ranskalaisen Violaine Fimbelin Volatiles-esityksellä kello 18. Tapahtuma jatkuu sunnuntaihin saakka.

LUE KOKO JUTTU KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA TAIDIGILEHDESTÄ