Kirja-arvostelut

Tiedettä kansalle

Esko Valtaoja puolustaa tieteellistä ajattelua ja vastustaa kaikenlaista hörhöilyä horoskoopeista homeopatiaan.
Esko Valtaoja puolustaa tieteellistä ajattelua ja vastustaa kaikenlaista hörhöilyä horoskoopeista homeopatiaan.

Esko Valtaoja: Ensimmäinen koira kuussa, kootut kolumnit, Ursa. 480 s.

Turkulainen avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja lienee useimmille tuttu hahmo, vaikka tähtitiede sinänsä olisi täysin vierasta. Eikä tuttuus johdu pelkästään mahtavasta Marx-parrasta. Valtaojan suuri missio on kansantajuistaa tiedettä. Tässä hän on onnistunut niin hyvin, että hänet palkittiin vuonna 2002 Tieto-Finlandialla kirjasta Kotona maailmankaikkeudessa. Valtion Tiedonjulkistamispalkinnon Valtaoja sai vuonna 2008.

Valtaoja on tunnettu kolumnisti, jonka kirpeitä ja hauskoja kirjoituksia on voinut lukea muun muassa Turun Sanomista. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on julkaissut valikoiman hänen kolumnejaan paksuna niteenä nimeltä Ensimmäinen koira kuussa.

eräitä keskeisiä teemoja. Tieteellisen ajattelun puolustaminen on hänelle tärkeää. Hän vastustaa kaikenlaista hörhöilyä horoskoopeista homeopatiaan. Humanistinen kulttuurikaan ei ole Valtaojalle vierasta, päinvastoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ystäviensä lievästä hämmästelystä huolimatta hän ryntää kirjakauppaan ostamaan Matti Klingen päiväkirjaniteen, kun sellainen ilmestyy. Klinge avaa hänelle aina uuden ihmeellisen maailman, jossa on seremonioita, eksoottisia ranskalaisia kirjallisuuspalkintoja ja muuta vastaavaa, mutta professorikollegansa miinukseksi Valtaoja laskee luonnontieteellisen ja tulevaisuusnäkökulman puuttumisen.

Valtaojan maailmankuvaan ei kuulu Jumalaa, mutta mikään hyökkäävä ateisti hän ei ole, vaikka hänestä on ehkä sellainen kuva piirtynyt. Koulujen suvivirret ja vastaavat hän hyväksyy suomalaiseen perinteeseen kuuluvina. Siunauksen toivottaminenkin on hänestä kaunis tapa. Joskus Valtaojan näkemykset vaikuttavat vähän pinnallisilta kuten silloin, kun hän parilla sivulla kuittaa Torinon käärinliinan epäaidoksi. Mielellään Valtaoja viittaa siihen, kuinka uskontojen vanavedessä on aina kulkenut verisiä sotia, mitä ei käy kiistäminen. Buddhalaisuutta voi kai kuitenkin pitää poikkeuksena.

on mielenkiintoisesti elementtejä, joita yleensä pidetään ristiriitaisina, kun ne yhdistyvät samassa henkilössä. Valtaoja puolustaa terävästi homoseksuaalien oikeuksia. Yhtä terävästi hän kannattaa ydinvoimaa ja geenimanipuloitua ruokaa. Ydinvoima on puhdasta ja riskeiltään olematonta, ja geenimanipuloitu ruoka puolestaan tarjoaa avaimet maailman nälkäongelman ratkaisuun.

Ilmastonmuutosta Valtaoja pitää todellisena ja ihmisen aiheuttamana. Sen takana ovat fossiiliset polttoaineet. Biomassa, josta paljon lyödään rumpua, ei ole ratkaisu. Puun polttaminen on ilmaston kannalta haitallista ja synnyttää terveyden kannalta vaarallisia, jopa tappavia mikrohiukkasia. Muun muassa näistä syistä ydinvoima on parempaa.

Olen muuten ihmetellyt, mitä Valtaojan professorintittelissä oleva ”avaruustähtitiede” tarkoittaa. Mitä muuta tähtitiedettä on kuin avaruustähtitiede? Google toi tähänkin ratkaisun. Avaruustähtitieteessä havainnot tehdään maan ilmakehän ulkopuolella satelliiteista käsin.