Kulttuuri

Tuhkimo hurmaa hyvällä huumorilla

Tuhkimon sisarpuoli Lola (Tilma Hirvonen, edessä) nappaa trendikkään selfien kuningasperheen (Janne Pikka, Ronja Keiramo ja Ilmari Nera) kanssa.
Tuhkimon sisarpuoli Lola (Tilma Hirvonen, edessä) nappaa trendikkään selfien kuningasperheen (Janne Pikka, Ronja Keiramo ja Ilmari Nera) kanssa.

Turun nuori teatteri: Tuhkimo, käsikirjoitus, ohjaus, musiikin sävellys ja äänisuunnittelu Juha Antikainen, puvut, maskeeraus ja kampaukset Tytti Mulo, lavastus Henrik Ruutu, valot Mari Agge, koreografia Hanna Suurhasko, tarpeisto Sini Aarrekari. Ensi-ilta 21.9.

Turun nuori teatteri onnistuu jälleen kerran tekemään raikkaalla otteellaan tutusta sadusta uuden version. Musiikkinäytelmä Tuhkimon juoni noudattelee vanhaa kansansatua, mutta sen maailmaan on tuotu mukavia viitteitä nykyajasta.

Herttainen Tuhkimo (Veera Suomi) jää ilkeän äitipuolensa (Henna Piilinen) armoille ja joutuu kokkaamaan, pyykkäämään ja siivoamaan sisarpuoltensa jälkiä. Samaan aikaan kuninkaanlinnassa haaveillaan prinssille morsianta. Prinssi (Ilmari Nera) pelaisi mieluummin koripalloa kavereidensa Hannan ja Kertun (Ronja Arvilommi ja Helka Karhu) kanssa, mutta suostuu vastahakoisesti vanhempiensa järjestämiin tanssiaisiin. Loppu onkin silkkaa satua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teatterin monitoimimies Juha Antikainen käsikirjoittaa ja ohjaa pilke silmäkulmassa. Vaikka lavalla nähdään myös ilkeyttä ja kateutta, on näytelmä pääasiassa lämminhenkinen. Jopa Tuhkimon tuhmat sisarpuolet – tablet-tietokoneeseensa kiinnikasvanut Lola (Tilma Hirvonen) sekä vaahtokarkkeja ahmiva Jonna (Inke Koskinen) – ovat aika sympaattisia.

Lavalle marssitetaan mittava joukko hauskoja roolihahmoja sekä lahjakkaita nuoria näyttelijöitä. Etenkin kuningaspari (Janne Pikka ja Ronja Keiramo) jää mieleen iloisena kaksikkona.

Koomikonkyvyillään loistaa myös hoviherra Urpo (Ville Soinila), joka taipuu niin koripallokoriksi kuin sanansaattajaksikin ja riutuu kunnioitettavasti etsiessään lasikengälle sopivaa jalkaa.

Lämminhenkisyyden lisäksi näytelmässä onkin paljon hurttia huumoria. Antikainen pyörittää saduista tuttuja kliseitä ja stereotypioita kivoiksi yksityiskohdiksi.

Esimerkiksi prinssi on juuri niin siirappinen ja romanttinen kuin kunnon satuprinssin kuuluukin olla, ja Haltijatarkummi (Esme Kaislakari) saapuu lavalle glitteripyssyä paukutellen, valomiekka taikasauvanaan.

Tiiviin ja vauhdikkaan näytelmän teksti on sopivan kepeä myös nuorimmille katsojille ja Antikaisen iloinen musiikki rytmittää esitystä.

Tytti Mulon kiehtova ja runsas puvustus tekee näytelmän maailmasta aidon satumaailman – ja kun Tuhkimo vaihtaa yhdessä pyörähdyksessä ryysynsä tanssiaispukuun, nähdään lavalla ihan oikeaa taikaa.