Näyttämötaide

Hyvä sideshow-sirkus
hukkuu huonoon toteutukseen

Maailmanennätystempussaan SwingShift SideShown Andrew S. poraa vietereitä sieraimiinsa. Vasemmalla Kelvikta the Blade.
Maailmanennätystempussaan SwingShift SideShown Andrew S. poraa vietereitä sieraimiinsa. Vasemmalla Kelvikta the Blade.

Circus of Horrors. Esitys Logomossa 29.8.

Odotukset ovat korkealla, kun Circus of Horrors lupaa pelottaa pissat housuun. Aikuisten kummitusjunaa ei suositella heikkohermoisille ja osallistavassa esityksessä pitää varautua säikyttelyyn. Lähes tyhjässä Logomo-salissa odotukset romahtavat.

Toisilla on hienoja kasvomaalauksia ja olemattoman opastuksen takia olen saattanut jäädä jostain paitsi. Menee tovi ennen kuin keksin, että saliin kuljetaan sivuoven kautta aikuisten kummitusjunan läpi.

Kokemus on nolo. Pimeän teltan sisäänheittäjänä toimii Hunks-tanssija Esko Eerikäinen, jonka ainoana tehtävänä on ilmeisesti avata teltan vetoketju. Katosta roikkuu hämähäkinseittikangasta. Kukaan ei edes yritä säikäyttää meitä.

Yleisöä on vähän. Circus Mundus Absurduksesta tuttu Lassi Sidoro juontaa esiintyjät sisään. Yllättävän innottomilla juonnoilla ei nostateta henkeä ja yleisö lämpenee hitaasti. Sirkusnumerot sentään ovat – paria tylsempää lukuun ottamatta – erinomaisia. Taitava akrobatia kytketään hyvin rakennettuihin hahmoihin, ja yleisö saa vihdoin rahoilleen vastinetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Amerikkalaista sideshow-perinnettä peilaavissa numeroissa nähdään muun muassa äärimmäistä notkeutta, poikkeuksellisen intensiivistä tulennielentää ja paistinpannun kaksinkerroin taivuttava voimanainen. Oma hahmosuosikkini on teräaseilla jongleeraava Curtis the Clown. Passiivis-aggressiivinen ja säpsähtelevä sirkuspelle on moderni tulkinta populaarin kauhukuvaston pahasta klovnista.

esityskokonaisuuden toinen puoli on friikkisirkuksen juhlaa. Extremesirkusduo SwingShift SideShow, eli Andrew S. ja Kelvikta the Blade, viihdyttää yleisöä hurjien temppujensa lisäksi myös hyvällä huumorilla.

Andrew S. nostaa raskaita painoja silmäkuopillaan ja siirtää sydämensä sykkimään rintakehän alapuolelle. Maailmanennätystempussaan hän poraa vieterin kumpaankin sieraimeensa. Temppujen välissä taiteilija juttelee yleisölle mukavia.

Herttaisesti hymyilevä ja tanssahteleva Kelvikta the Blade antaa lävistää kätensä neulalla ja ampuu alapäällään nuolia puhallusputken läpi. Yhdessä kaksikko nielee miekkoja. Loppuhuipennuksena esitetään numero, jossa Andrewn kivespusseihin venytetyn lävistysreiän läpi solahtavat niin taiteilijan molemmat nyrkit kuin Kelviktan jalkakin.

Circus of Horrors on erinomaista sirkustaidetta, mutta valitettavasti myös joukko lunastamattomia lupauksia. Interaktiivisuuskin jää parin yleisökontaktin varaan. Jos tapahtuma olisi toteutettu ja markkinoitu sirkusnumerot edellä, se olisi ehkä löytänyt yleisönsä ja antanut huikeille artisteille heidän ansaitsemansa arvon.