Näyttämötaide

Vauhdikasta
villin lännen meininkiä

Junarosvo Jesse Jänis (vas. Jaakko Loukkola) ja Puhveli-Bill (Sami Markus) keksivät popcornin.
Junarosvo Jesse Jänis (vas. Jaakko Loukkola) ja Puhveli-Bill (Sami Markus) keksivät popcornin.

Linnateatteri: Puhveli-Billin lännensirkus, perustuu löyhästi Mauri Kunnaksen saman nimiseen kuvakirjaan, dramatisointi ja ohjaus Sami Rannila, musiikin sävellys ja äänisuunnittelu Kari Mäkiranta, lavastus Marko Korkeaniemi, puvustus Tiina Valkama, ensiaamu 29.8. Auran Kirkonkulman koululla.

Tupee pelastaa skalpeeraukselta, junanryöstö johtaa popcornin keksimiseen ja Katinkulta-Kati hurmaa miehet sekä vaihtaa näiden kullat – tietenkin katinkultaan.

Monen vuoden ajan Linnateatteri on näin syksyn aluksi saattanut ensi-iltaan uuden kiertueelle suuntaavan lastennäytelmän. Sami Rannilan dramatisoimat ja ohjaamat esitykset ovat yleensä perustuneet suosittuihin lastenkirjoihin. Tällä kertaa työryhmä on tarttunut Mauri Kunnaksen Puhveli-Billin lännensirkukseen.

Esitys tosin perustuu Kunnaksen alkuperäisteokseen varsin löyhästi. Kuvakirjasta on lainattu hahmojen nimiä ja habituksia, mutta niiden teatterillisessa toteutuksessa on käytetty runsaasti taiteellisia vapauksia. Myös tapahtumien lähtökohdat ovat pääsääntöisesti kirjasta, mutta niiden kehittely saa esityksessä aivan uusia suuntia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Villin lännen stereotypioilla leikittelevää esitystä pitää koossa niin kirjalle kuin esitykselle nimensä antanut idea Puhveli-Billin johtamasta sirkuksesta, jossa esitellään perinteistä lännen menoa mustangin lassoamisesta jousiammuntaan – tosin komediallisessa hengessä temput eivät mene ihan putkeen. Sirkustelun ohessa Puhveli-Bill (Sami Markus) ja Roikkuva Räkä (Jaakko Loukkola) kertoilevat hurjia ja hassuja “tositarinoitaan”.

Esityksen skenografinen toteutus jää viimevuotista Tatun ja Patun Suomea simppelimmäksi, mutta sirkustelttaa markkeeraava taustasermi toimii hyvin ja esimerkiksi savua tuprautteleva juna on yllättävä yksityiskohta. Värikäs puvustus mukailee Kunnaksen kuvitusta.

Vauhdikkaat tapahtumat, sähäkät leikkaukset episodista toiseen, Kari Mäkirannan esitystä varten tekemä country- ja rockhenkinen musiikki sekä yleisön ahkera leikittäminen synnyttävät vaikutelman nopeatempoisuudesta.

Loukkolan ja Markuksen lauluäänet ovat hieman värittömiä, mutta esiintyjien energisyys ja ammattitaitoinen hauskuuttaminen saavat ensiaamuyleisön puolelleen. Käsinuket tuovat mukavan lisän hahmogalleriaan.

Puhveli-Billin lännensirkuksella Linnateatteri myös aloitti uuden perinteen: se antoi tunnustuksen ja maksuttoman esityksen Auran Kirkonkulman koululle. Tunnustuksen perusteena ovat pienessä maalaiskoulussa harjoitettu yhteisöllisyys ja positiivinen ilmapiiri. Linnateatteri haluaa näin kannustaa koulua jatkamaan hyvää työtään. Näinä aikoina, kun kouluja säästöjen nimissä jatkuvasti lakkautetaan, tällainen hieno ele on kunniaksi Linnateatterille.