Pelkistettyjä viettelyksiä
Laurie Anderson & Kronos Quartet: Landfall Helsingin Musiikkitalossa 25.8.
Laurie Anderson on niin paljon fyysistä kokoaan mittavampi artisti, ettei hän välttämättä tarvitsisi lavalle rinnalleen muita suuruuksia. Teknologian ystävä ei kuitenkaan tyydy koneisiin ja ohjelmiin, vaan haluaa mukaan aitoa inhimillistä resonanssia.
Edellisellä Suomen-vierailulla kumppanina oli sittemmin edesmennyt aviomies Lou Reed, nyt yhdeltä neljäsosaltaan uusiutunut Kronos. Kvartetin sellistinä on nykyisin eteläkorealaista syntyperää oleva nuori Sunny Yang.
Kronos on yksi maailman hienoimmista ja varmasti monipuolisin jousikvartetti, joka ei ole johtajansa David Harringtonin johdolla koskaan epäröinyt tarttua yllättäviin haasteisiin.
Ei siis välttämättä kvartettokirjallisuuden kinkkisimpiin virtuoosinumeroihin, vaan enemmänkin genrerajoja mennen tullen ylittäviin kokeiluihin.
Landfallin Anderson kirjoitti nimenomaan Kronokselle. Muusikot ovat kuitenkin vain työkalu samalla tavalla kuin teknologia, jonka ymmärtämiseen suuri osa Landfallin viehätyksestä perustuu.
Landfallissa esiintyjät luovat uutta kieltä tekstigeneraattori Erstin avulla. Puhuttu ja valkokankaalle heijastettu teksti ovat ikään kuin eri kieltä, jolloin monimediallisuus on tarkoituksellisesti pirstaloivaa.
Suuri osa teoksen musiikista on luotu ohjelmalla, joka tuntuu antavan syötteitä, joita Kronoksen muusikot tulkitsevat ja kehittävät eteenpäin.
Puhtaasti tekstinä, performanssina tai musiikkina tarjolla ei ole mitään kovin erikoista. Esitys on häkellyttävän pelkistetty kun ottaa huomioon, että Andersonin asemassa oleva taiteilija voi halutessaan tehdä mitä vain.
Landfallia kuunnellessa ymmärtää, että Anderson on aikoinaan nauttinut myös listamenestystä. Hän osaa kirjoittaa kauniin hypnoottisia teemoja – tai riffejä – jotka toistuessaan viettelevät väkisinkin mukaansa. Puhutun tekstin ja musiikin suhde jää kuitenkin varsin erilliseksi.
Se viides soittaja on tietysti Anderson itse, jonka instrumentteja ovat sähköviulu ja optisille levyille tallennettua musiikkia soittava pieni urku.
Musiikkitalo tuntui pelkistyneen Landfallin esitykseen tarpeettoman hulppealta, varsinkin kun sähköisesti vahvistettu musiikki olisi toiminut vaatimattomammassakin tilassa.