Kulttuuri

Venäläisen avantgarden näyttely suljettiin

Wäinö Aaltosen museon venäläisen avantgarden näyttely on suljettu yleisöltä. Museovieraat joutuvat pysähtymään yläkerroksen Ympyrä–viiva–piste-näyttelyyn johtavien portaiden alle. Tauluja ei kuitenkaan ole vielä poistettu näiden kahden näyttelyhuoneen seiniltä.

Museo tiedotti eilen iltapäivällä verkkosivuillaan, että näyttely on suljettuna yleisöltä ”toistaiseksi teosten tekijyyttä koskevien jatkotutkimusten ajaksi”. Sen jälkeen näyttelyä koskevasta tiedotuksesta vastaavat museotoimen apulaisjohtaja Päivi Kiiski ja intendentti Joanna Kurth eivät vastanneet puheluihin, soittopyyntöihin tai muihin viesteihin.

Näyttelyssä oli aluksi esillä yli sata venäläisen avantgarden teosta. Näyttelystä on jo aiemmin poistettu ensin tarkempia tutkimuksia varten viisi Aleksander Rodtsenkon ja Kazimir Malevitshin tekemiksi merkattua teosta, joista ainakin yksi Rodtsenko todettiin ”ei-aikalaiseksi”.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sen jälkeen poistettiin neljätoista Rodtsenkon väärennöstä, joissa epäaitouden asiantuntijana toimi taiteilijan sukulainen.

Tällä hetkellä museo odottaa lopullista lausuntoa dosentti Jyrki Siukoselta, joka on perehtynyt erityisesti näyttelyssä oleviin Vladimir Tatlinin tekemiksi esitettyihin töihin. Siukonen kuitenkin on todennut Ylen Radion kulttuuriuutisille, että teokset ovat väärennöksiä. Vielä näyttelyn avajaisissa mainostettiin, että esillä on kahdeksantoista Tatlinin teosta, kuten tussipiirroksia ja ”kadonneiksi luultuja pukuluonnoksia”.

Museon päätiloissa jatkuu Leonhard Lapinin retrospektiivinen Merkit ja tyhjyys -näyttely 13. syyskuuta saakka. Studiossa on esillä virolaisen nykytaiteilijan Marko Mäetammin näyttely Family 9. elokuuta asti.

Väärät Dalit
tuoreessa muistissa

Venäläistä avantgardea on maailmalla väärennetty niin paljon, että väärennöksiä arvellaan olevan liikkeellä enemmän kuin aitoja teoksia. Väärennösten retkuun ovat joutuneet niin kuuluisat huutokauppakamarit kuin teoksia näytteille laittaneet museotkin. Tilannetta pahentaa se, että Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen muun muassa Tretjakovin galleria on myöntänyt aitoustodistuksia väärennöksille.

Suomessa museoissa on kiertänyt ainakin väärennettyjä Albert Edelfeltin teoksia ja WAMin kokoelmiinkin on tarjottu kömpelöitä Wäinö Aaltosen teosten väärennöksiä.

Kokonainen näyttely Suomessa on viimeksi suljettu väärennösepäilyjen takia kesällä 2004. Silloin epäilyksen kohteena olivat Helsingissä Wanhassa Satamassa järjestetyn Salvador Dalin 100-vuotisjuhlanäyttelyn teokset. Silloin kyse ei ollut WAMin tapaan museonäyttelystä vaan Artco Scandinavio -yhtiön myyntinäyttelystä.

Eräs Dali-näyttelystä taulun ostanut epäili hankintaansa väärennökseksi ja ilmoitti asiasta poliisille. Kesäkuussa poliisi takavarikoi näyttelystä satoja väärennetyiksi epäiltyjä teoksia ja näyttely keskeytettiin sen jälkeen. Väärennettyjä töitä löytyi myöhemmin lisää varastotilasta. Suurin osa oli Dalin grafiikoita, mutta mukana oli myös esimerkiksi Picasson ja Warholin väärennettyjä töitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helsingin käräjäoikeus vangitsi näyttelyn järjestäneen johtajan epäiltynä väärennyksistä ja petoksista. Epäilty johtaja pääsi tutkintavankeudesta syksyllä 2004 ja kuoli pian sen jälkeen. Toinenkin pääepäilty kuoli, ja koko rikosepäily kuivahti kasaan.

Osa teoksista oli tökerösti väärennettyjä, osa taas niin taitavasti tehtyjä, ettei maallikko olisi oikeuden mielestä pystynyt erottamaan niitä aidoista. Teokset olivat myynnissä 2 300–250 000 euron hintaan. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lopulta kaikki väärennetyt teokset valtiolle.