Kulttuuri

Humppa ja valssi siirtyivät seinäruusuiksi

Tapani Kansa, Marko Lämsä ja Charles Plogman. Siinä nimiä, jotka vetävät yleensä väkeä Uittamon paviljongille Turkuun. Lauantaina ensimmäistä kertaa järjestetyllä Ilmiö!-päiväfestivaalilla ei pistetty jalalla koreaksi R.A.K.A.S-biisin tahtiin. Puikossa olivat muun muassa Jimi Tenor ja Rinneradio.

– Vielä viikko sitten olisin väittänyt, että olen Paviljongin asiakas aikaisintaan 20 vuoden kuluttua, turkulainen Jonni Nakari nauroi.

Nakari nautti Iiro Heikkilän kanssa Paviljongin vieressä olevan Naularannan merimaisemasta. Rannalla järjestettiin festivaaliin liittyvä beach party, jonka musiikista vastasi dj Gismo.

Hieman kolean ilman takia ranta ei alkuillasta vetänyt väkeä. Nakarin ja Heikkilän lisäksi soundeista nautti kaksi sorsaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keikalla kuulosuojaimet

Päälavalla ei sitä vastoin nähty siivekkäitä, kun helsinkiläisorkesteri Plutonium 74 jyräytti settinsä käyntiin. Kymmenhenkisen yhtyeen tiukka progepoljento sekoittui maanläheisiin sanoituksiin.

Turkulainen Pisko Aunola kävi jammailemassa ensin Plutoniumin tahtiin ja siirtyi sen jälkeen nauttimaan räppäri Posteljoonan villistä keikasta. Aunolan tanssiaskelia ei hidastanut hänen sylissään nukkuva viisikuukautinen kummipoika Aimo, joka otti rennosti kuulokkeet korvillaan.

– Aimo on ehtinyt jo käydä Ruisrockissa kuuntelemassa Faith No Morea, joten hän on vanha tekijä. Musiikin kuuntelemisen sijaan hän kuitenkin yleensä nukkuu, Aunola kertoi.

Aunola ja Aimo kuuntelivat Posteljoonaa Eeva Vekin ja hänen yhdeksänkuukautisen poikansa Hymy Harran kanssa.

Posteljoona pisti heidän lisäkseen myös muun yleisön lanteet liikkumaan. Helsinkiläinen hiphoppari riekkui lavan ympäristössä apinamiehen raivolla. Hän roikkui puussa, houkutteli yleisöä ryhmähaleihin sekä lauloi viiksien tärkeydestä ja rakkaudesta.

Urpo ja Turpo
ennustuseukkoina

Ihan kaikki eivät jammailleet Posteljoonan hittibiisin Nakuna tahtiin, vaan osa vieraista siirtyi festarialueen ulkopuolella sijaitsevalle Nokosalueelle. Siellä väsyneet juhlijat saivat lepotauon riipputuolissa. Johanna Latvalan, Henri Kivistön ja Niilo Rinteen ryhmä oli päättänyt ennustaa tulevaa.

– Avaamme kirjan sattumanvaraisesta kohdasta ja se lause mihin sormi sattuu, on ennustus, Latvala opasti.

Urpo ja Turpo -kirja auki, ja sormi ennustuslauseelle: ”Ja sitten koira nuolee.”

Ennustuksen toteutumista odotellessa festarin järjestäjän eli Varsinais-Suomen bändiyhdistyksen VASB:n puheenjohtaja Tuomas Sara sattui vastaan. Mies oli huojentuneen näköinen.

– Kun perjantaina rakensimme tapahtumapaikkoja rankkasateessa, tilanne näytti todella huonolta, Sara sanoi.

Miksi järjestää festivaali iskelmän lähiötyyssijassa?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olin jo pitkään haaveillut jonkinlaisen tilaisuuden järjestämisestä Paviljongilla. Porukat ovat tottuneet ravaaman Klubin ja muutaman muun keskustan mestan välillä, joten kaikkien on hyvä aika huomata, millainen huippupaikka tämä on, Sara kertoi.